Σύνταξη στα 60 αντί στα 62 έτη για χιλιάδες ασφαλισμένους με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ

Σύνταξη στα 60 αντί στα 62 έτη για χιλιάδες ασφαλισμένους με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ

Ξεμπλοκάρει η έκδοση 80.000 συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση που ήταν στον πάγο μέχρι οι ασφαλισμένοι να πιάσουν το 62ο έτος καθώς με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ ανοίγει ο δρόμος για να αποχωρήσουν με ευνοϊκότερα όρια ηλικίας.

To γενικό έγγραφο της διοίκησης του ΕΦΚΑ  στην πράξη ανοίγει την πόρτα εξόδου στη συνταξιοδότηση έως και κατά δύο χρόνια νωρίτερα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στο έγγραφο με τίτλο «Όριο ηλικίας που απαιτείται για κρίση συνταξιοδοτικού αιτήματος λόγω γήρατος με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης από τον προηγούμενο ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ φορέα, όταν ο τελευταίος ενταχθείς φορέας είναι φορέας αυτοτελώς απασχολούμενων ή ελεύθερων επαγγελματιών», ξεκαθαρίζεται ότι είναι εφικτή η συνταξιοδότηση στο 60ο αντί στο 62ο έτος ηλικίας, σε ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ που είχαν χρόνο διαδοχικής ή και παράλληλης ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ. 

Μάλιστα, με το νέο αυτό έγγραφο, ο ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι όσων η αίτηση συνταξιοδότησης απορρίφθηκε λόγω του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πλέον μπορούν να την επανυποβάλουν, επισημαίνοντας, βέβαια, ότι το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα ξεκινάει από την ημερομηνία υποβολής της νέας αυτής αίτησης. 

Αναλυτικά, το νέο έγγραφο, που έρχεται σε συνέχεια της εγκυκλίου του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου για τη διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, επισημαίνει ότι, όταν το δικαίωμα συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας του πρώην ΟΑΕΕ και διαπιστώνεται ότι δεν είναι αρμόδιος φορέας, ή ότι δεν πληρούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας του, θα κρίνεται με τις διατάξεις του προηγούμενου Ταμείου, με τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης, εφόσον ο αιτών έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του ή μικρότερο όριο ηλικίας αν το προβλέπει η νομοθεσία του τελευταίου. 

Στην πράξη, αποσαφηνίζει ότι το όριο ηλικίας με το οποίο ο ΟΑΕΕ, ως τελευταίο Ταμείο, δεν απορρίπτει την αίτηση συνταξιοδότησης αλλά τη «διαβιβάζει» σε άλλο πρώην Ταμείο είναι το 60ο και όχι το 62ο έτος. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι ασφαλισμένου έχουν και χρόνο ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ, ώστε να θεμελιώνουν με τις ειδικές διατάξεις που ίσχυαν στο Ταμείο των μισθωτών.