Σύννεφα στην ελληνική οικονομία φέρνουν πόλεμος και πανδημία
DBRS στο Liberal:

Σύννεφα στην ελληνική οικονομία φέρνουν πόλεμος και πανδημία

Αντιμέτωπη με τις διεθνείς επιπτώσεις του πολέμου και της πανδημίας βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Ο αυξημένος πληθωρισμός απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία και η ανοδική του τάση, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης δημιουργούν κινδύνους για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μεταρρυθμίσεις και μείωση του χρέους οδηγούν στην επενδυτική βαθμίδα. Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο Liberal η Σπυριδούλα Τζίμα, Assistant Vice President, Global Sovereign Ratings της DBRS Morningstar.

Σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας η κα. Τζίμα επισημαίνει πως «παρά την ισχυρή ανάπτυξη του 2021, υπάρχουν κίνδυνοι σχετικά με τις προβλέψεις που σχετίζονται με τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις δυσμενείς εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία».

Για το ενδεχόμενο τα νέα οικονομικά δεδομένα να δημιουργήσουν προσκόμματα στον δρόμο για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η κα. Τζίμα επισημαίνει πως «για μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα δύο είναι οι κύριοι παράγοντες που μπορεί να την καθορίσουν. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ο εξορθολογισμός του δημοσίου χρέους. Αντίθετα σε περίπτωση που η οικονομική ανάκαμψη υπολείπεται σημαντικά των προσδοκιών, τότε μπορεί η ελληνική οικονομία να γυρίσει σε σταθερό outlook».

Σε ότι αφορά στις εκτιμήσεις της DBRS Morningstar για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η κα. Τζίμα σημειώνει πως «υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του. Ο πρώτος είναι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ο δεύτερος η πανδημία και ο τρίτος η συνεχώς αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις».

Στον απόηχο της πρόσφατης εκρηκτικής αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου η Assistant Vice President, Global Sovereign Ratings της DBRS Morningstar προβλέπει πως «οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη άνοδο τις τιμές ενέργειας».  Τέλος, αναφορικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην παράδοση προϊόντων και στις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η ίδια επισημαίνει πως «οι επιπτώσεις από την πανδημική κρίση θα αρχίσουν να υποχωρούν, ωστόσο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μπορούν να οδηγήσουν σε νέα άνοδο τις τιμές».