Συνεργασία της Protergia με την Kosmocar για την ηλεκτροκίνηση

Συνεργασία της Protergia με την Kosmocar για την ηλεκτροκίνηση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τη στρατηγική τους συνεργασία στο χώρο της διαρκώς αναπτυσσόμενης αγοράς της ηλεκτροκίνησης αυτοκινήτων ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου η εταιρεία Protergia του ομίλου Μυτιληναίος και η Kosmocar της Volkswagen.

Η συνεργασία αφορά στο νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που λανσάρει η Kosmocar στην Ελλάδα "e-up" με την Protergia να αναλαμβάνει να δίνει το ρεύμα για ένα χρόνο, συνδυαστικά με τη δωρεά του οικιακού ταχυφορτιστή.

Πιο αναλυτικά, εκτός από τον εύχρηστο οικιακό φορτιστή Powered by Protergia, η θυγατρική της Μυτιληναίος δίνει δωρεάν το ρεύμα για ένα χρόνο ή 10.000 χιλιόμετρα. Το e-up παρουσιάζεται στην Ελλάδα στην τιμή των 19.950 ευρώ και σύμφωνα με τους ανθρώπους της Kosmocar είναι στην μακράν πιο ελκυστική τιμή της αγοράς.

Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο για βιώσιμη αστική κίνηση, με απολύτως αστικό χαρακτήρα, 4θέσιο, ενώ καταναλώνει 1,1 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα σύμφωνα με τον κ. Θανάση Κονιστή, Διευθυντή Πωλήσεων και Marketing της Kosmocar.

Όπως ελέχθη στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, το αντίστοιχο κόστος για ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο που καταναλώνει 7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, με τιμή βενζίνης 1,4 ευρώ το λίτρο πλησιάζει τα 10 ευρώ. Το e-up έχει μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 18,7 kWh, τελική ταχύτητα 130 χλμ/ώρα και προορίζεται για αμιγώς αστική χρήση.

Όπως τόνισε από την πλευρά της η κυρία Βίβιαν Μπουζάλη, διευθύντρια επικοινωνίας του ομίλου Μυτιληναίος, το αυτοκίνητο με την επιδότηση του ταχυφορτιστή μπορεί να το αποκτήσει κάποιος, ασχέτως αν δεν είναι πελάτης της Protergia. Όπως τόνισε η κα Μπουζάλη, αναφορικά με την Protergia, έως το Μάιο του 2017 η εταιρεία είχε εγκαταστήσει 70.000 μετρητές, έχοντας εξασφαλίσει μερίδιο κατανάλωσης 3,54%, το οποίο τον Ιούνιο αυξήθηκε περαιτέρω.

Ανάμεσα στα κυριότερα πλεονεκτήματα των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Kosmocar, περιλαμβάνονται ακόμη, ο υψηλότερος βαθμός απόδοσης (96% έναντι 40% των κινητήρων εσωτερικής καύσης), η ανυπαρξία θορύβου, το χαμηλότερο κατά 30-40 κόστος συντήρησης (π.χ. ο ηλεκτροκινητήρας δεν χρειάζεται λίπανση), οι καλύτερες επιδόσεις λόγω μειωμένων τριβών, οι μηδενικές εκπομπές ρύπων στο σημείο κίνησης.

Σε ότι αφορά τα μειονεκτήματα, τα κυριότερα είναι η μικρότερη αυτονομία σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα (το συγκεκριμένο μοντέλο έχει αυτονομία μέχρι 160 χιλιόμετρα), την υψηλότερη τιμή, το χρόνο φόρτισης (7-9 ώρες από οικιακή πρίζα για το e-up ή 4- 6 ώρες με το σύστημα wallbox που περιλαμβάνεται στην προσφορά) και την έλλειψη σταθμών φόρτισης όπου ο χρόνος μειώνεται στα 30 λεπτά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αναφέρθηκαν, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα πολλαπλασιάζονται τα επόμενα χρόνια στους δρόμους της Ευρώπης και διεθνώς. Οι δύο εταιρείες δεν αποκλείεται να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε περισσότερα μοντέλα στο μέλλον.