Sell-off στα πορτογαλικά ομόλογα

Sell-off στα πορτογαλικά ομόλογα

Συνεχίζεται για τρίτη διαδοχική ημέρα το sell-off των πορτογαλικών ομολόγων, καθώς αυξήθηκαν οι αποδόσεις τους σε επίπεδο-ρεκόρ.

Οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκαν 8 μονάδες ή 0,08%, στο 2,95%, αφότου άγγιξαν το 2,97%, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο οίκος αξιολόγησης Fitch που έχει κατατάξει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε junk, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο νέα εκτίμηση.

Τα πορτογαλικά ομόλογα σημείωσαν πτώση την Τετάρτη μετά από σχόλια της DBRS για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, της οποίας το BBB (χαμηλό) επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποκτήσει εγγυήσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου ποσοτικής χαλάρωσης.

Η DBRS είναι ο μόνος οίκος που με την αξιολόγησή του επιτρέπει στις πορτογαλικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε φτηνά ευρωπαϊκά δάνεια και στα κρατικά κρατικά ομόλογα να εντάσσονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

“Νευρικότητα προκαλούν στους επενδυτές οι οίκοι αξιολόγησης”, καθώς μπορεί η χώρα να χάσει την απόσταση που τη χωρίζει από την υποβάθμιση σε αξιολόγηση junk, δήλωσε ο Marius Daheim αναλυτής στρατηγικής στην SEB AB στην Φρανκφούρτη.