Συνεχίζεται το «ντέρμπι» για την Εθνική Ασφαλιστική

Συνεχίζεται το «ντέρμπι» για την Εθνική Ασφαλιστική

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Με αμειώτο ενδιαφέρον συνεχίζεται το «ντέρμπι» για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Εθνική Ασφαλιστική, καθώς μετά το «διπλωματικό επεισόδιο» και την παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Εμπορίου, τα δύο φαβορί για τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία καλούνται έως αύριο να καταθέσουν βελτιωμένες προσφορές.

Όπως έχει αναφέρει το liberal.gr, η μάχη για την Εθνική Ασφαλιστική δίνεται μεταξύ του επενδυτικού σχήματος ελληνοαμερικανικών συμφερόντων Calamos - Exin, υπέρ του οποίου τάχθηκε ο αμερικανός υπουργός Wilbur Ross, και του κινεζικού επενδυτικού κολοσσού Fosun. 

Έτσι, μετά από αρκετές καθυστερήσεις λόγω της πολυπλοκότητας που φαίνεται να έχει το συγκεκριμένο deal και τις προεκτάσεις που έλαβε με την «κόντρα» Αμερικής - Κίνας, η τελική απόφαση για τον προτιμώμενο μνηστήρα θα ληφθεί εκτός νέου απροόπτου μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του liberal.grτο σινοαμερικανικό «ντέρμπι» θυμίζει μία παρόμοια κόντρα που σημειώθηκε το 2014, όταν η Fosun διέθεσε 1 δισ. ευρώ για να κάνει δική της τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας Caixa Seguros, κερδίζοντας το αμερικανικό fund, Apollo Global Management. Μόνο που στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, Κινέζοι και Αμερικανοί έχουν πρόσφατα έρθει σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να λάβουν τις απαραίτητες «υποσχέσεις», δυσκολεύοντας έτσι την τελική απόφαση.

Επιπλέον, οι επενδυτές δείχνουν να «σφάζονται» στα... πόδια της Εθνικής Ασφαλιστικής γιατί εκτός από την ηγετική θέση της εταιρείας στην Ελλάδα, οι ενδιαφερόμενοι στοχεύουν να πλασαριστούν έγκαιρα στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, η οποία έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Το γεγονός ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια «κολλημένη» στο 2% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τις προοπτικές ανάπτυξης μέσω της σύμπραξης με τον δημόσιο τομέα, ενισχύουν το ενδιαφέρον για τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές, είναι το πολύ σημαντικό deal της Fairfax με τη Eurolife. Ο επενδυτικός κολοσσός του Prem Watsa είναι παγκοσμίως γνωστό ότι επενδύει μακροπρόθεσμα σε ασφαλιστικές εταιρείες. Μάλιστα, η Eurolife είναι η πρώτη ασφαλιστική Ζωής στο χαρτοφυλάκιο της Fairfax κάτι που δείχνει την εμπιστοσύνη του μετόχου, τόσο στην εταιρεία όσο και στις προοπτικές του κλάδου.