Συνεχίζεται η πτώση της τουρκικής λίρας - Δεν βλέπει κίνδυνο ο Μπ. Αλμπαϊράκ

Συνεχίζεται η πτώση της τουρκικής λίρας - Δεν βλέπει κίνδυνο ο Μπ. Αλμπαϊράκ

Την άποψη ότι η τουρκική οικονομία ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας δε διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Hurriyet.

«Δε διακρίνουμε μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μ. Αλμπαϊράκ απαντώντας σε ερώτηση ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2019.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, επισήμανε πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επειδή το καθαρό δημόσιο χρέος και το χρέος των νοικοκυριών στην Τουρκία είναι πολύ μικρά και το χρηματοπιστωτικό σύστημά της είναι πολύ ισχυρό.

Σημειώνεται, ότι η τουρκική λίρα καταγράφει απώλειες 2,9% έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στις 6,458 λίρες ανά δολάριο.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες για να προσπαθήσει να συγκρατήσει την πτώση της λίρας. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν βλέπουν την προσέγγιση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στις πιέσεις της αγοράς ως βιώσιμο τρόπο αντιμετώπισης του διψήφιου πληθωρισμού και του ελλείμματος του τρέχοντος ισοζυγίου.

«Η μεταβολή των διατραπεζικών ορίων δανεισμού στοχεύει στην προσπάθεια να μετριαστούν οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα, αντί να αντιμετωπιστεί το υποκείμενο πρόβλημα της Τουρκίας, το οποίο παραμένει ο σταθερά υψηλός πληθωρισμός», δήλωσε ο Nigel Rendell, αναλυτής της Medley Global Advisors LLC στο Λονδίνο

Η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος, υφιστάμενη πλήγμα τόσο από τις ανησυχίες για την επιρροή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική όσο και από το επιδεινούμενο ρήγμα με τις ΗΠΑ σχετικά με την κράτηση ενός Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες ο Περ Χάμαρλουντ, στρατηγικός αναλυτής της SEB στη Στοκχόλμη τόνισε: Η έλλειψη ανακοινώσεων για μεταρρυθμίσεις ή αλλαγές στην οικονομική πολιτική κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας δεν δημιούργησε προσδοκίες στις αγορές. Αυτή τη στιγμή, αυτό σημαίνει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, υψηλό πληθωρισμό, συνεχιζόμενη ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης και τελικά πιο αδύναμη λίρα».

Ακόμη, σύμφωνα με την Societe Generale SA, παρά την αύξηση των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης από τον Απρίλιο, η οικονομία της Τουρκίας απαιτεί νέα αύξηση πάνω από 600 μονάδες βάσης. 

Από την πλευρά της η JPMorgan Chase & Co. προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση της οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας για το επόμενο έτος στο 1,1% από το 2,8%, επικαλούμενη «την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και τη σύσφιξη της ρευστότητας, σύμφωνα με έκθεση του οικονομολόγου της επενδυτικής τράπεζας, Yarkin Cebeci. 

Φωτογραφία AP