Συνεχίζεται η «καταιγίδα» πλειστηριασμών - 786 μόνο την επόμενη εβδομάδα

Συνεχίζεται η «καταιγίδα» πλειστηριασμών - 786 μόνο την επόμενη εβδομάδα

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς στην πλατφόρμα e-auctions.gr έχουν αναρτηθεί συνολικά 21.923, με τους 786 εξ αυτών να έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, ενώ πλειστηριασμούς ξεκινά από σήμερα και η ΑΑΔΕ έχοντας αναρτήσει 30 αναγγελίες. 

Παράλληλα, σε δύο μήνες εκπνέουν και οι προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, με τις τράπεζες να αποκλείουν κάθε συζήτηση για επέκταση των διατάξεων με τα σημερινά όρια προστασίας.

Όπως ανέφεραν χθες κύκλοι του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα στοιχεία που αφορούν πρώτη κατοικία δανειοληπτών και εγγυητών έως 250.000 ευρώ, που έχει ζητήσει ο υπουργός καθώς και το ποσοστό που καταλαμβάνουν στο σύνολο των κόκκινων δανείων, είναι απολύτως αναγκαία για την από κοινού αντιμετώπιση αυτού του σοβαρότατου για την κοινωνία θέματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «πρέπει να βρεθούν λύσεις που θα μειώνουν τα «κόκκινα» δάνεια, ξεκινώντας από τα μεγάλα, και ειδικότερα από τις κραυγαλέες υποθέσεις στρατηγικών κακοπληρωτών, και όχι από πλειστηριασμούς της μικρής και μεσαίας κατοικίας. 

Το τριετές πλάνο μείωσης των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών προβλέπει περισσότερους πλειστηριασμούς και ταχύτερες πωλήσεις δανείων, ιδιαίτερα μετά τον Δεκέμβριο του 2019. 

Διότι όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, όπως χαρακτηρίζουν την περίοδο 2017-2019 οι τραπεζίτες, το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι υψηλό και πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για την ακρίβεια, στο τέλος του 2019 τα NPEs αναμένεται να διαμορφωθούν στα 64,6 δισ. ευρώ ή 35,2% και τα NPLs στα 38,6 δισ. ευρώ ή 21,1%.

Σήμερα, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό NPLs, μετά την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι η Πορτογαλία με 16,7%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος δεν ξεπερνάει το 5%. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος για τις τράπεζες που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με τις ελληνικές, ήτοι με ενεργητικό 30-100 δισ. ευρώ, διαμορφώνεται στο 10%.