Συνέχιση της λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ ζητούν οι εργαζόμενοι-μέτοχοι

Συνέχιση της λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ ζητούν οι εργαζόμενοι-μέτοχοι

Να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της ΣΕΚΑΠ και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ζητούν οι εργαζόμενοι-μέτοχοι της καπνοβιομηχανίας, διεκδικώντας επιπλέον την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Με ανακοίνωσή του, ο Συνεταιρισμός Μετόχων Εργαζομένων ΣΕΚΑΠ, που ουσιαστικά είναι ο μόνος ενεργός μέτοχος της καπνοβιομηχανίας, εκτός του βασικού μετόχου (εταιρείας του ομίλου Σαββίδη), διεκδικεί ακόμη τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

«Είμαστε ένας μέτοχος που, δυστυχώς, με επιλογή της μεγαλομετόχου εταιρείας, κρατηθήκαμε μακριά από κάθε σοβαρή εξέλιξη της πρώην συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας, αποκλειστήκαμε από τη διοίκηση με στέρηση της συμμετοχής μας με ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο και αναγκασθήκαμε να προσφύγουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη, για τη προάσπιση του μετοχικού μας συμφέροντος.

Όμως την εταιρεία την πονάμε και ξέρουμε, σαν πρώην και νυν εργαζόμενοι, μέλη του συνεταιρισμού, ότι πρέπει να κρατηθεί σε λειτουργία. Δεν μας ενδιαφέρει αν οι σημερινές εξελίξεις είναι αθέτηση συμφωνηθέντων ή έλλειψη σωστής επιχειρηματικής πρόβλεψης. Εμείς είμαστε εδώ στα δύσκολα και ζητάμε, για το καλό της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας, των εργαζομένων, των καπνοκαλλιεργητών τη συνέχιση και αδιάκοπη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Αντίστοιχη έστειλαν χτες και οι εργαζόμενοι που δεν είναι μέτοχοι στην εταιρεία.

Το μεσημέρι το ΔΣ της ΣΕΚΑΠ συνεδριάζει εκτάκτως, προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία για διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της καπνοβιομηχανίας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΣΕΚΑΠ, η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου, με τη συμμετοχή στελεχών ελληνικών εταιρειών ειδικών σε θέματα πτωχεύσεων, αποφασίστηκε λόγω «της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της», η οποία είναι απόρροια δύο εξελίξεων: πρώτον, της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής σε ό,τι αφορά την προσφυγή της ΣΕΚΑΠ για το πρόστιμο ύψους άνω των 38 εκατ. ευρώ, που αφορούσε τελωνειακές παραβάσεις του 2009.

Δεύτερον, της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών Αρχών της Ξάνθης, η οποία -σύμφωνα με την εταιρεία- κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

Σημειώνεται ότι μετά την επικύρωση από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, του προστίμου, ύψους 38,2 εκατ. ευρώ, που επιβλήθηκε στην καπνοβιομηχανία για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές παλαιότερης χρήσης, το τελωνείο «μπλόκαρε» τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά.

Η ΣΕΚΑΠ εξαγοράστηκε από τον όμιλο του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη το 2013, μέσω της εταιρείας Donskoy Tabak.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ