«Σανίδα σωτήριας» αναζητεί η Μέι σε Βερολίνο και Βρυξέλλες

«Σανίδα σωτήριας» αναζητεί η Μέι σε Βερολίνο και Βρυξέλλες

Έναν νέο κύκλο διπλωματικών διαπραγματεύσεων ανοίγει η Τερέζα Μέι στην Ευρώπη στην ύστατη προσπάθειά της να περισώσει τη συμφωνία για το Brexit και το πολιτικό της μέλλον, μια μέρα μετά την θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή των Κοινοτήτων όπου ανακοίνωσε και αναβολή επ'' αόριστον της ψηφοφορίας επικύρωσης της συμφωνίας για το Brexit. 

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι υπάρχει περιθώριο αναβολής έως τον Ιανουάριο, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από το νέο έτος.

Ως βασικό λόγο αναβολής της ψηφοφορίας η πρωθυπουργός προέβαλλε την ανάγκη να ζητήσει εγγυήσεις όσον αφορά τον περιλάλητο ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας», ή backstop, στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.

Η  Μέι θα έχει συνάντηση σήμερα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και στην συνέχεια θα επισκεφτεί τις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί το απόγευμα με τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Νωρίτερα είχε μια παραγωγική συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στη Χάγη, πρώτο σταθμό μιας περιοδείας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν ώστε να εξευρεθεί ένας τρόπος εξόδου από την υπάρχουσα κατάσταση.

Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε ότι η υπάρχουσα συμφωνία για το Brexit είναι η «καλύτερη και η μόνη δυνατή συμφωνία», αποκλείοντας την επαναδιαπραγμάτευσή της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, το βασικό πρόβλημα της Βρετανίας αφορά τη συμφωνημένη λύση έσχατης ανάγκης για την αποφυγή συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας, το λεγόμενο backstop. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά θα παραμείνουμε συνεπείς απέναντι στην Ιρλανδία», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το πώς μπορεί να επιτευχθεί με ομαλό τρόπο η επικύρωση της συμφωνίας. Πρόσθεσε πως ούτε η συμφωνία για την αποχώρηση, ούτε ο «μηχανισμός ασφαλείας» για τα σύνορα ΗΒ - Ιρλανδίας θα τεθούν ξανά υπό διαπραγμάτευση.

Με φόντο τα παραπάνω, το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το αν θα εγκρίνει τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit πριν από τις 21 Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της στους δημοσιογράφους.

Η ψηφοφορία επρόκειτο να διεξαχθεί αργότερα σήμερα, όμως χθες η Μέι ανακοίνωσε ότι θα την αναβάλει και θα επιδιώξει επιπλέον διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι θα περάσει από το κοινοβούλιο

Διαβάστε ακόμα:

- Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για το Brexit στη Βρετανία - Νέα Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη