Συνάντηση Τσακαλώτου, Μοσκοβισί και  Σολτς για τις συντάξεις

Συνάντηση Τσακαλώτου, Μοσκοβισί και Σολτς για τις συντάξεις

Εμμέσως πλην όμως σαφώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε για πρώτη φορά επισήμως το θέμα της αναστολής του μέτρου που προβλέπει τη μείωση των συντάξεων.

Συγκεκριμένα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε σήμερα, στο περιθώριο της συνάντησης του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin Ministerial Network), με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας  κ. Όλαφ Σολτς και τον Επίτροπο  Οικονομικών της ΕΕ κ. Πιέρ Μοσκοβισί. 

Κατά την διάρκεια της συνάντησης εξέθεσε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία,  υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5%  και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια, το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους Θεσμούς. 

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι θα είναι θετικό να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο χώρος αυτός, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022.

Ωστόσο δεν έγινε γνωστό το τι απάντησαν τόσο ο κ. Σολτς, όσο και ο κ. Μοσκοβισί στον υπουργό Οικονομικών και αν περιμένουν τα στοιχεία από τον έλεγχο που θα διενεργήσουν οι θεσμοί. Πηγές από τις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι στην καλύτερη περίπτωση η απάντηση στην Ελληνική κυβέρνηση θα δοθεί στις αρχές Δεκεμβρίου δηλαδή, μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στην Ελληνική Βουλή. 

Όπως φαίνεται οι συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν τις τελικές αποφάσεις των Ευρωπαίων εταίρων. Δεν αποκλείεται πάντως στο αυριανό Euroworking Group να υπάρξει και μία πρώτη αντίδραση από τους θεσμούς για το θέμα των συντάξεων.