Συνάντηση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της βελγικής ELIA

Δευτέρα 03 Σεπτεμβρίου 2018, 19:52
-A +A
Συνάντηση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της βελγικής ELIA

Τη θέση του ΑΔΜΗΕ υπέρ του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετοχών της εταιρείας που θα αναλάβει την διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, επανέλαβε η διοίκηση του Διαχειριστή σε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της της εταιρείας που διαχειρίζεται το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του Βελγίου (Elia), Κρις Πήτερς εν αναμονή όπως επισημαίνεται, της απόφασης της ΡΑΕ για την ανάθεση του έργου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, από την πλευρά της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ διαμηνύθηκε ότι ο μόνος τρόπος για την επιτάχυνση του κρίσιμου αυτού έργου είναι η συνεργασία με αξιόπιστους ευρωπαίους διαχειριστές συστήματος και ότι ο Διαχειριστής βρίσκεται σε αναμονή της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την ανάθεση του έργου τις επόμενες ημέρες. Ο ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει ότι πρέπει να είναι ο φορέας προώθησης του έργου Κρήτης-Αττικής και να κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό στο όχημα ειδικού σκοπού που θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου.

Ο κ. Πήτερς ανέφερε ότι εφόσον δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Euroasia Interconnector (που προωθεί την κατασκευή της διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου - Ισραήλ), δεν προχωρά η διαδικασία επιμελούς ελέγχου (due diligence) στον Εuroasia Interconnector.

Ο έλεγχος αποτελεί προφανώς προαπαιτούμενο για να διερευνήσει η Elia την πιθανότητα μετοχικής συμμετοχής της στην κυπριακών συμφερόντων εταιρεία, που είναι ο φορέας προώθησης του έργου κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της βελγικής εταιρίας, δήλωσε επίσης, ότι θεωρεί δεδομένο τον έλεγχο από τον ΑΔΜΗΕ της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής μόλις αυτή ολοκληρωθεί, στο μέτρο που αποτελεί κομβικό μέρος του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας. Πρόσθεσε επίσης, ότι εάν υπήρχε αντίστοιχη διακρατική ηλεκτρική διασύνδεση PCI, τμήμα της οποίας αφορούσε μόνο στο Σύστημα Μεταφοράς του Βελγίου, ο έλεγχος του εθνικού σκέλους της από την Elia θα ήταν αδιαπραγμάτευτος.

Ο κ. Πήτερς υπογράμμισε τέλος, ότι με δεδομένο ότι αποτελεί στρατηγική της Elia να συμμετέχει σε έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους, ενδιαφέρεται επί της αρχής να συμπράξει με τον ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής και ότι η εταιρεία θα καθορίσει τα επόμενα βήματά της σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της ΡΑΕ. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 11/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα