Συνάντηση Στουρνάρα - Τσακαλώτου για τα «κόκκινα« δάνεια

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, 20:04
-A +A
Συνάντηση Στουρνάρα - Τσακαλώτου για τα «κόκκινα« δάνεια

Ο κύβος ερρίφθη. Τράπεζα της Ελλάδος και υπουργείο Οικονομικών θα δράσουν επιτέλους συντονισμένα για την προώθηση των δύο σχεδίων που έχουν κατατεθεί και αφορούν στην επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν συνάντηση σήμερα το απόγευμα στην ΤτΕ για το θέμα και συμφώνησαν στη δημιουργία και οργάνωση κοινής ομάδας.

Η κοινή ομάδα θα έχει ως αποστολή να ληφθούν το ταχύτερο δυνατό οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές τόσο για το σχέδιο του ΤΧΣ όσο και για αυτό της ΤτΕ, έτσι ώστε να μπορούν να τεθούν στη διάθεση των ελληνικών τραπεζών. Οι δύο πλευρές κρίνουν ότι τα δύο σχέδια είναι συμπληρωματικά ενώ η δημιουργία κοινής ομάδας θα στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές.

Νωρίτερα, η Morgan Stanley σε έκθεσή της ανέφερε ότι το σχέδιο του ΤΧΣ βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, όμως το μέγεθος και οι όροι του δεν είναι ξεκάθαροι, ενώ δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές. Παράλληλα, το σχέδιο της ΤτΕ είναι πιο δραστικό τόσο σε ότι αφορά τον όγκο των δανείων που θα μεταφερθούν όσο και τη χρήση των κεφαλαίων που αντιστοιχούν στον αναβαλλόμενο φόρο, όμως στο καλύτερο σενάριο το σχέδιο θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από το 2020.

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα