Συνάντηση Σεντένο - Τρία: Συμφώνησαν στον... διάλογο, διαφώνησαν στην ουσία

Συνάντηση Σεντένο - Τρία: Συμφώνησαν στον... διάλογο, διαφώνησαν στην ουσία

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, σήμερα στην Ρώμη με θέμα την κλιμακούμενη σύγκρουση Ε.Ε.-Ιταλίας για τον προϋπολογισμό της δεύτερης.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση Κόντε πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο με τις Βρυξέλλες, αλλά οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν.

«Τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού μας δεν αλλάζουν, αλλά θα συνεχίσουμε να συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μείωση των προοπτικών ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και στην Ιταλία, αποδεικνύουν την ορθότητα των παρεμβάσεών μας», τόνισε ο Τζοβάνι Τρία.

Από την μεριά του, ο πρόεδρος του Eurogroup κατέστησε σαφές ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του Ευρώ στηρίζουν της θέσεις της Κομισιόν.

«Είναι προς το συμφέρον όλων, ο διάλογος να φέρει αποτελέσματα. Κάποιες αμφιβολίες των αγορών πλανώνται πάνω από την οικονομική στρατηγική της Ιταλίας. Η απάντηση που η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει να στείλει στις Βρυξέλλες μέχρι την Τρίτη, είναι η ευκαιρία για να απομακρυνθούν οι αμφιβολίες αυτές», τόνισε ο Σεντένο. Και υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία σε ότι αφορά την παραμονής της Ιταλίας εντός του ευρώ.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών αποσαφήνισε ακόμη ότι «θα τεθούν οι προϋποθέσεις ώστε η ιταλική δημόσια οικονομία να μην απομακρυνθεί από τις προβλέψεις και τα ποσοστά που επεξεργάσθηκε η κυβέρνηση».«Παράλληλα, θα λάβουμε υπόψη μας και την εξέλιξη της συνολικής οικονομικής κατάστασης», συμπλήρωσε ο Τζοβάνι Τρία.

Δεν κάνει πίσω για τον προϋπολογισμό η Ιταλία

Νωρίτερα, ο Τζοβάνι Τρία είχε διαμηνύσει από το βήμα της ιταλικής βουλής ότι δεν θα υποχωρήσει στο σχέδιο προϋπολογισμού, παρά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρησή του. 

Η ιταλική κυβέρνηση, είπε, είναι δεσμευμένη να σεβασθεί ότι το έλλειμμα δεν θα υπερβεί το 2,4% του ΑΕΠ το 2019, προσθέτοντας ότι η επιβράδυνση της οικονομίας κάνει ακόμη πιο επιτακτικό έναν επεκτατικό προϋπολογισμό. 

Μετά τις δηλώσεις του Τρία, η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων σκαρφάλωσε στο 3,46%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο εβδομάδας, ωθώντας το spread (διαφορά) με την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων πάνω από τις 300 μονάδες βάσης (τρεις ποσοστιαίες μονάδες).

 Την Πέμπτη οι Βρυξέλλες ακύρωσαν ουσιαστικά τις προβλέψεις της Ρώμης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1,2% και το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο 2,9% το 2019.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εργασίας και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. «Θέλουμε να μειώσουμε το χρέος μέσω της οικονομικής ανάπτυξης. Δεν θα ξεπεράσουμε το 2,4% στην σχέση ελλείμματος ΑΕΠ και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε για να μπορέσουμε να το εγγυηθούμε», είπε ο Ντι Μάιο, επαναλαμβάνοντας ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ και ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει ο διάλογος για να εξηγήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα προχωρήσουμε και στην περικοπή σειράς περιττών δαπανών μέσα στο 2019».

Η Κομισιόν εξετάζει την πιθανότητα διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης της ανάγκης να εκκινήσει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος εις βάρος της Ιταλίας, σε περίπτωση που η Ρώμη δεν προχωρήσει σε αλλαγές στον προϋπολογισμό της έως τις 13 Νοεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο, αρμόδιος για το ευρώ, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι τα επιτόκια της Ιταλίας έχουν ήδη αυξηθεί «σημαντικά» από το προηγούμενο έτος, γεγονός που μπορέι να ασκήσει πιέσεις στην πραγματική οικονομία υπό τη μορφή υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης για τις ιταλικές εταιρίες, υψηλότερων επιτοκίων για καταναλωτικά δάνεια και μείωσης των επενδύσεων.

«Αντί της αναμενόμενης στήριξης, στην πραγματικότητα βλέπουμε τη στρατηγική αυτή να επιβραδύνει περαιτέρω την ιταλική οικονομία. Στην πραγματικότητα βλέπουμε την Ιταλία να είναι η βραδύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΕΕ με ρυθμό ανάπτυξης 1,1%», πρόσθεσε ο Ντομπροβόσκις εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας βασίζει τον προϋπολογισμό σε υπερβολικά αισιόδοξες υποθέσεις.