Συνάντηση Χρ. Σταϊκούρα – τραπεζιτών για τον «Ηρακλή»

Συνάντηση Χρ. Σταϊκούρα – τραπεζιτών για τον «Ηρακλή»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές της κυβέρνησης για την υλοποίηση του σχεδίου τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στα πρότυπα του ιταλικού μοντέλου με στόχο τη μείωση τους στους τραπεζικούς ισολογισμούς κατά 30 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, θα έχουν σήμερα συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών, ενόψει της κατάρτισης του νομοσχεδίου για την εφαρμογή του σχεδίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έγκριση του «Ηρακλή» από την Κομισιόν βρίσκεται στο τελικό στάδιο και δεν αποκλείεται να λάβει χώρα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ μέσα στο μήνα σκοπεύει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Οι τραπεζίτες θέλουν να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του σχήματος μέσω του οποίου θα τιτλοποιηθούν NPEs 30 δισ. ευρώ, όπως το ύψος της προμήθειας που θα καταβάλλουν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητά του – για παράδειγμα το πως θα αναγνωρίσουν το κόστος.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης έχει την πλήρη στήριξη της ΕΚΤ κάτι που έγινε αντιληπτό και από τη στάση που κράτησε για το συγκεκριμένο θέμα ο Μάριο Ντράγκι, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και στις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό και τον διοικητή της ΤτΕ. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι απολύτως σύμφωνη με την εφαρμογή του project είναι και η διάδοχος του Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ.