Συναγερμός στον ελληνικό τουρισμό από το «κανόνι» της Thomas Cook

Συναγερμός στον ελληνικό τουρισμό από το «κανόνι» της Thomas Cook

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συναγερμό στον ελληνικό τουρισμό έχει σημάνει η πτώχευση της αρχαιότερης ταξιδιωτικής εταιρείας του πλανήτη, η οποία αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες ανά τον κόσμο στον «αέρα», απειλώντας να προκαλέσει ένα ντόμινο που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξαναγίνει στον κλάδο.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η βρετανική κυβέρνηση, αυτή η εξέλιξη πυροδοτεί «τη «μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού σε καιρό ειρήνης»! Στην Ελλάδα, οι κλυδωνισμοί είναι έντονοι, καθώς η παρουσία της Thomas Cook σε ορισμένες περιοχές όπως η Σκιάθο φτάνει ακόμη και το 50%, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό, ενώ όλη η τουριστική «αλυσίδα», ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές κ.λπ. είναι επί ποδός «πολέμου».

Και βεβαίως, πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση των κινδύνων που εμπεριέχονται – σε τέτοιες περιπτώσεις – για τον τουρισμό (αλλά και για άλλους κλάδους ενίοτε) όταν μια εταιρεία έχει τόσο δεσπόζουσα θέση, που το «κανόνι» της μπορεί να φέρει ισχυρό ντόμινο ζημιάς.

Θυμίζουμε ότι το ταξιδιωτικό γραφείο κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τράπεζας Royal Bank of Scotland και άλλων πιστωτών για την ανεύρεση εγγυήσεων για ποσό των 200 εκατ. στερλινών, που ήταν απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του tour operator. Μάλιστα η εξέλιξη έρχεται την ώρα που ήταν σε τελική φάση διαπραγμάτευσης η πρόταση εξαγοράς του τουριστικού κολοσσού από την Κινεζική Fosun.

Η παρουσία της στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός για την εταιρεία που δραστηριοποιείται σήμερα σε 14 προορισμούς, με κυριότερους την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα, τη Μύκονο, τη Σκιάθο και τη Ζάκυνθο. Στην Ελλάδα η Thomas Cook διακινεί περίπου 3 εκατ. τουρίστες, ενώ στην Κρήτη εκτιμάται ότι βρίσκονται περίπου 20.000 πελάτες της εταιρείας, η οποία διατηρεί συνεργασία με το 70% των ξενοδοχείων του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία διετία η Thomas Cook επεκτάθηκε σε τέσσερις νέους προορισμούς προσθέτοντας 34 αεροπορικά δρομολόγια προς την Ελλάδα από ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Thomas Cook έχει πολύ έντονη παρουσία στην Ελλάδα καθώς υπό το σήμα της διαθέτει ξενοδοχεία σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς, ενώ έχει προγραμματίσει και σημαντικές επενδύσεις για το 2019 στη χώρα μας, κάποιες εκ των οποίων ήδη έχουν γίνει. Θυμίζουμε πως τον περασμένο Μάιο η Thomas Cook μαζί με τον γερμανικό όμιλο της TUI είχε ανακοινώσει νέες επενδύσεις περί τα 150 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την απόκτηση ξενοδοχείων, ανακαινίσεις υπαρχόντων, δημιουργία νέων μονάδων κ.λπ.

Μεταξύ αυτών ήταν η εξαγορά ξενοδοχείων και εκτάσεων για ανάπτυξη στην Κω, όπου προχώρησε στην εξαγορά του Casa Cook Kos, μέσω ενός fund που συμμετέχει ως εταίρος, σε συνεργασία με την Τράπεζα  Πειραιώς, τη μονάδα από τον επιχειρηματία Καραθωμά. Πρόκειται για το τέταρτο ξενοδοχείο της εταιρείας στη χώρα μας. Επίσης ότι μέσω του Fund εξαγόρασε διπλανή έκταση στην Κω για περαιτέρω ανάπτυξη με όχημα το brand Cook Club.

Μόνο στην Ελλάδα η Thomas Cook απασχολεί περί τους 1.200 εργαζόμενους, 200 περισσότερους από πέρυσι, με θέσεις εργασίας όχι μόνο στην αλυσίδα των ξενοδοχείων αλλά και στη διοίκηση, τις πωλήσεις και το marketing, με γραφεία στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Η Thoms Cook έδινε πολύ μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη και επέκταση στη δημοφιλή ελληνική τουριστική αγορά, καθώς μαζί με την Ισπανία αποτελούσαν τις δύο βασικές «λοκομοτίβες» ανάπτυξης για τον μεγάλο Όμιλο.

Ποια είναι η Thomas Cook

Όπως προαναφέρθηκε η Thomas Cook είναι η παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία στον κόσμο, καθώς ιδρύθηκε πριν από 178 χρόνια το 1841. Είναι από τους κορυφαίους ομίλους ταξιδιών και αναψυχής παγκοσμίως, με πωλήσεις 9,6 δισ. δολαρίων, απασχολεί συνολικά 22.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων τα 9.000 στην Βρετανία, ενώ διαθέτει 200 ξενοδοχεία υπό τη δική του επωνυμία.

Δραστηριοποιείται σε 16 βασικές αγορές και εξυπηρετεί πάνω από 22 εκατομμύρια πελάτες ετησίως. Οι μετοχές του Thomas Cook Group plc είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (TCG).

Η ανακοίνωση

Τα ξημερώματα της Δευτέρας λοιπόν η Thomas Cook κήρυξε την πτώχευσή της, παύοντας όλες τις λειτουργίες της και όλες οι κρατήσεις, πτήσεις, ενώ τα πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους περίπου 600 χιλ. τουρίστες που βρίσκονται ανά τον κόσμο, έχοντας επιλέξει το Σεπτέμβριο για τις διακοπές τους.

Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας, ενώ ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της ιστορικής εταιρείας σημειώνοντας πως «θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια».

Διαβάστε ακόμα:

- Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο: Εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη η πτώχευση της Thomas Cook

- ΣΕΤΕ: Γρήγορη αντιμετώπιση της «κρίσης» μετά την πτώχευση της Thomas Cook