«Συναγερμός» από την Κομισιόν για τα αναδρομικά και το «πακέτο Τσίπρα»

«Συναγερμός» από την Κομισιόν για τα αναδρομικά και το «πακέτο Τσίπρα»

Την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που διατυπώνει ανησυχίες για πιθανό εκτροχιασμό του προϋπολογισμού- προκαλούν οι διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή αναδρομικών σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων περικοπής των συντάξεων το 2019.

Στην έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις για το 2018 η Κομισιόν χτυπά «καμπανάκι», επισημαίνοντας ότι ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και θα υλοποιήσει πλήρως το μεταμνημονιακό πακέτο με τις μεταρρυθμίσεις του 2019 – 2020, ήτοι την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους και στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, την ίδια στιγμή στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτυπώνεται η πρόθεση της Ελλάδας να αντικαταστήσει τα προνομοθετημένα μέτρα της επόμενης χρονιάς (συντάξεις) με ένα «εναλλακτικό πακέτο πολιτικής».

Το είδος και το μέγεθος αυτών των μέτρων είναι ακόμη υπό συζήτηση, επισημαίνεται στην έκθεση, και οι επιπτώσεις εφαρμογής του δεν έχουν ενσωματωθεί στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λαμβάνουν υπόψη τους το σενάριο βάσης.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, η Κομισιόν επισημαίνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να πληγεί ο προϋπολογισμός και οι προβλέψεις του, λόγω των δικαστικών υποθέσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακύρωση μεταρρυθμίσεων του παρελθόντος (σ.σ. μισθοί, αναδρομικά συνταξιούχων κλπ.) και να εκτροχιάσουν τις δημοσιονομικές προβλέψεις. Πρόσθετο πρόβλημα θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν αυξηθεί κατά περίπου 2 δισ. ευρώ από το 2015 μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, η έκθεση δείχνει αποκλίσεις ύψους 540 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, προβλέποντας πλέον ότι αυτή θα διαμορφωθεί το 2019 στο 2% (από 2,3% τον Απρίλιο) ενώ η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει τη ανάπτυξη του ΑΕΠ να φτάσει στο 2,5%. 

Οι τεράστιες αποκλίσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι πολύ δύσκολο να γεφυρωθούν με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα από το πακέτο Τσίπρα να παραπεμφθεί στις καλένδες και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης να μείνουν κενό γράμμα. 

Η Επιτροπή επισημαίνει στην έκθεσή της ότι η πρόβλεψή της βασίζεται στην υπόθεση μη αλλαγής δημοσιονομικής πολιτικής το 2019 και το 2020. «Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται ότι το τελικό πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019, προσθέτει. «Σε αυτήν την περίπτωση, η πραγματική ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη και θα μπορούσε να φτάσει το 2,3% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής». 

Μοσκοβισί: Το δημοσιονομικό πλεόνασμα, σημαντικότερο απ'' ό,τι αναμενόταν αρχικά

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, ότι η Ελλάδα έχει περατώσει τα προγράμματα, ότι έχει γυρίσει σελίδα και ότι υφίστανται οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια με υπόθεση εργασίας ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και δεν θα υπάρξουν μεταβολές των οικονομικών πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί.

Το δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται ότι θα είναι σημαντικότερο από αυτό που αναμενόταν και, συνεπώς, υπάρχουν διαβουλεύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με γνώμονα την τόνωση της ανάπτυξης, ανέφερε επίσης ο επίτροπος, ο οποίος εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος και ως προς τις προοπτικές μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας.

Προβλέψεις κομισιόν

Καλύτερες του αναμενόμενου είναι οι προβλέψεις για την ανεργία, η οποία θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται. Ειδικότερα, η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2018 η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 19,6% (20,1% στις εαρινές προβλέψεις), ενώ προβλέπει ότι η πτωτική τάση θα φτάσει το 18,2% το 2019 και το 16,9% το 2020.

Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% το 2018 και 1,6% το 2019. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ το 2018 (0,4% του ΑΕΠ στις εαρινές προβλέψεις) και να παραμείνει στα ίδια επίπεδα το 2019 και το 2020.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους, οι προβλέψεις της Επιτροπής είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω, σε σχέση με τον περασμένο Μάιο. Εκτιμάται ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 182,5% του ΑΕΠ (έναντι 177,8 στις εαρινές προβλέψεις). Για το 2019 προβλέπεται ότι το χρέος θα μειωθεί στο 174,9% (έναντι 170,3% στις εαρινές προβλέψεις) και στο 167,4% το 2020.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,8% το 2018 , στο 1,2% το 2019 και στο 1% το 2020.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η Επιτροπή προβλέπει να μειωθούν κατά 2,1% (ενώ στις εαρινές προβλέψεις της έκανε λόγο για αύξηση 10,3%). Οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 14,9% το 2019 σε σχέση με το 2018 και κατά 9,6% το 2020.