Συμψηφίζονται οι επιστροφές φόρου με τον ΕΝΦΙΑ

Συμψηφίζονται οι επιστροφές φόρου με τον ΕΝΦΙΑ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με μήνυμα στον υπολογιστή ενημερώθηκαν περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι ότι δεν θα λάβουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος καθώς αυτή θα συμψηφιστεί με ανοιχτές αρρύθμιστες οφειλές, όπως για παράδειγμα με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν φέτος.

Η εφορία ξεκίνησε χθες και ολοκλήρωσε σήμερα Τετάρτη τους αυτόματους συμψηφισμούς των επιστροφών φόρου εισοδήματος που αφορούν τα έτη 2015 – 2019 με μη ρυθμισμένα χρέη των φορολογούμενων. Το συνολικό ποσό των συμψηφισμών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ανήλθε σε 23,75 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου συμψηφίζονται και τα ποσά που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι σε τράπεζα και μέχρι τώρα βρίσκονταν σε εκκρεμότητα στην εφορία τους. Πρόκειται για τις λεγόμενες υπερεισπράξεις, τα ποσά δηλαδή που καταβλήθηκαν από τους φορολογούμενους αλλά δεν πιστώθηκαν αυτόματα σε οφειλή/ρύθμιση και εμφανίζονται στη ΔΟΥ ως εκκρεμότητα επιστροφής / συμψηφισμό. Όπως έχει διαπιστώσει η ΑΑΔΕ, πολλοί φορολογούμενοι πληρώνουν κατά λάθος μεγαλύτερα ποσά από το υπόλοιπο της οφειλής τους ενώ άλλοι εξοφλούν ένα φόρο ή τη δόση μιας ρύθμισης σε λανθασμένη Ταυτότητα Οφειλής. Οι υπερεισπράξεις αυτές συμψηφίζονται τώρα με μη ρυθμισμένες οφειλές των φορολογούμενων.

«Σας γνωρίζουμε ότι διενεργήθηκε αυτόματος συμψηφισμός χρεών σας (μη ρυθμισμένων) με ποσά επιστροφής Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ετών 2015- 2019 ή/και με ποσά πληρωμής που έχετε πραγματοποιήσει σε τράπεζα και ήταν σε εκκρεμότητα στη ΔΟΥ σας. Παρακαλείσθε όπως ενημερωθείτε για το νέο μειωμένο ποσό της οφειλής σας από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση/Στοιχεία Οφειλών Εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή στο TAXISnet (www.aade.gr)», αναφέρεται στο σχετικό μήνυμα.

Στην περίπτωση που το ποσό της επιστροφής υπερκαλύπτει τον ΕΝΦΙΑ, τότε το υπόλοιπο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος. Στην περίπτωση που η επιστροφή καλύπτει μέρος του ΕΝΦΙΑ π.χ. την 1η και τη 2η δόση, τότε γίνεται συμψηφισμός και ο φορολογούμενος ενημερώνεται στον προσωπικό του λογαριασμό για το υπόλοιπο της οφειλής του

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, για  την  παρακολούθηση, διαχείριση και αυτοματοποίηση διαδικασιών ληξιπρόθεσμων  οφειλών,  με ειδική εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης  και αυτοματοποίησης συμψηφισμών, ενώ στόχος παραμένει η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία οι ίδιοι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν υπό προϋποθέσεις συμψηφισμούς οφειλών- επιστροφών.