Συμπράξεις επαγγελματιών για να αποφύγουν φόρους και εισφορές

Συμπράξεις επαγγελματιών για να αποφύγουν φόρους και εισφορές

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Φοροδιαφυγή αλλά και συνενώσεις ελευθέρων επαγγελματιών υπό την σκέπη Ιδιωτικούς Κεφαλαιουχικών Εταιρειών, καθώς και Ομόρρυθμων Εταιρειών δείχνουν τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης κατά τον πρώτο μήνα του έτους. Η οικονομική ανέχεια τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές καθώς και οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις αναγκάζουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες να κλείσουν τις ατομικές τους επιχειρήσεις και να συμπράξουν με άλλους συναδέλφους, ή διαφορετικά σταματούν την έκδοση αποδείξεων και δουλεύουν μόνο με μαύρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφορίας τον Ιανουάριο τα έσοδα από την παρακράτηση (20%) από τους ελεύθερους επαγγελματίες μειώθηκαν κατά 12,13% και διαμορφώθηκαν σε 59,26 εκατ. ευρώ έναντι 67,43 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2017. Μπορεί το νούμερο να δείχνει μικρό αλλά μιλάμε μόνο για έναν μήνα του έτους. Και δεν αποκλείεται μήνα με τον μήνα η κατάσταση αυτή να επιδεινώνεται. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία καταγράφεται μείωση των εσόδων και από το τέλος επιτηδεύματος κάτι που δείχνει ότι αρκετές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αναγκάσθηκαν να βάλουν «λουκέτο». Τα έσοδα από την ανωτέρω πηγή μειώθηκαν κατά 4,6% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) φέτος παρατηρείται εκτόξευση των συστάσεων ομόρρυθμων εταιρειών (ΟΕ), κατά 58,51% το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Οι φοροτεχνικοί αναφέρουν ότι τα = φυσικά πρόσωπα - ελεύθεροι επαγγελματίες που όμως επιθυμούν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να απολαύσουν των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σύνταξης, συνενώνονται και δημιουργούν ομόρρυθμες εταιρείες.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει και ακόμα εντυπωσιακό εύρημα. Συγκεκριμένα οι εισπράξεις από το φόρο κληρονομιών δωρεών και γονικών παροχών. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 κατά 26,78% καθώς πολλοί πολίτες προέβησαν σε αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις ακινήτων ενόψει των αναπροσαρμογών των αντικειμενικών αξιών. Και όπως φαίνεται έπραξαν σωστά καθώς ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος από 3,5% έως 62% με βάση τις νέες τιμές ζώνης που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Όσο και αν γίνονται προσπάθειες να μην επιβαρυνθεί κανείς από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αυτό προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται αδύνατο με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές του κέντρου των Αθηνών οι ιδιοκτήτες να κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Σε κάθε περίπτωση οι νέες τιμές αναμένεται να αλλάξουν ριζικά το τοπίο στην κτηματαγορά καθώς στο 60% των περιοχών της χώρας προτείνονται αυξήσεις, κυρίως σε εκείνες που η τιμή ζώνης κυμαίνεται μεταξύ 500 και 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Στις περιοχές αυτές, που είναι αρκετές, οι αυξήσεις που προτείνονται είναι της τάξη του 50% ωστόσο, ακόμα δεν έχει «μιλήσει» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όπου θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις για την διαμόρφωση των τιμών ζώνης. Σημειώνεται ότι στις περιοχές που θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν 20 φόροι και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα μεταξύ των οποίων το τέλος ακίνητης περιουσίας, και ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.