Συμπεριφορές στον εργασιακό χώρο αποκαλύπτει έρευνα της KPMG

Συμπεριφορές στον εργασιακό χώρο αποκαλύπτει έρευνα της KPMG

Τα αποτελέσματα της έρευνας «Συμπεριφορές στον εργασιακό χώρο» που υλοποιήθηκε από την KPMG, την Focus Bari και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε ελληνικές επιχειρήσεις παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια του 19ου συμποσίου Ανθρώπινου Δυναμικού με τίτλο «Evidence – based HR» που διοργάνωσε η KPMG.

Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 45% των εργαζομένων «διαμαρτύρονται» ότι ασχολούνται με εργασίες που είναι χαμηλότερες από τις ικανότητες του, ποσοστό 41% των εργαζομένων τονίζουν ότι υπάρχει μη διαχειρίσιμος φόρτος εργασίας, ενώ ποσοστό 40% θεωρούν ότι ζητούνται από το προσωπικό παράλογοι χρόνοι παράδοσης των εργασιών.

Άλλες αρνητικές συμπεριφορές που καταγράφηκαν στην έρευνα και φαίνεται ότι προβληματίζουν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους είναι: το εργασιακό «κουτσομπολιό» (36%), ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση (34%), η έντονη κριτική στις παραλείψεις και τα λάθη (31%), η εχθρική συμπεριφορά (31%) και τα κακόγουστα αστεία (25%).

Στον εργασιακό χώρο παρατηρούνται επίσης φαινόμενα εκφοβισμού με την εξής μορφή: απόδοση ευθυνών όταν δεν αναλογούν στον εργαζόμενο (33%), φωνές και αυθόρμητη οργή (31%), αρνητικά σχόλια μπροστά σε τρίτους (28%), ενώ η σεξουαλική παρενόχληση και οι απειλές για σωματική βία σκοράρουν στις χαμηλότερες θέσεις της λίστας με 16% .

Ποσοστό 36% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι τα φαινόμενα αυτά έγιναν πιο έντονα στο εργασιακό περιβάλλον τα χρόνια της κρίσης και φαίνεται ότι είναι μοιρασμένο εξίσου το ποσοστό όσων αισθάνονται πολύ ή αρκετά άνετα για να καταγγείλουν αυτές τις αρνητικές συμπεριφορές (38%) και εκείνων που διστάζουν να το κάνουν (37%).

Μεγάλος αριθμός εργαζομένων θεωρεί ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο (62%) με τις κατάλληλες ενέργειες όπως ενδεικτικά: εάν η διοίκηση δεσμευτεί ότι θα δείχνει σεβασμό στους εργαζομένους (42%), εάν υπάρχει επιβράβευση για μικρές ή μεγάλες επιτυχίες (11%), εάν υπάρχει καλή εσωτερική επικοινωνία σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα (8%), εάν υπάρχουν έρευνες ικανοποίησης εργαζομένων και αξιοποιούνται σωστά (8%) και εάν υπάρχουν ανώνυμα κουτιά παραπόνων (6%).

Στο πλαίσιο του Συμποσίου, σε ειδική επετειακή εκδήλωση απονεμήθηκαν για 15η συνεχή χρονιά και τα Βραβεία Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG σε εταιρείες που ανέλαβαν σημαντικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού.

Οι τέσσερις εταιρείες που βραβεύτηκαν φέτος είναι οι: ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στην κατηγορία «Διαχείριση της Απόδοσης, Αποδοχών & Παροχών», ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS στην κατηγορία «Εφαρμογή της Τεχνολογίας στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού», ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ στην κατηγορία «Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού σε περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων» και SWAROVSKI HELLAS στην κατηγορία «Διαχείριση Αλλαγών».

Το συνέδριο άνοιξε με ομιλία του ο Robert Bolton, Partner, Global HR Centre of Excellence, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία του Evidence – based HR για τις επιχειρήσεις, αναφέροντας πως πλέον η χρήση των analytics θα είναι ο πιο τεκμηριωμένος τρόπος για την ανάδειξη της σύνδεσης που υπάρχει ανάμεσα στους εργαζόμενους και την επιχειρηματική απόδοση. Τόνισε ότι τα στελέχη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού είναι απαραίτητο να προσαρμοστούν άμεσα στη νέα πραγματικότητα, αποκτώντας τις νέες δεξιότητες που απαιτούνται για τη διαχείριση και ανάλυση των δεδομένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ