Συμμετοχή της Cosmote στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα INPUT

Συμμετοχή της Cosmote στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα INPUT

Η δημιουργία καινοτόμας υποδομής η οποία θα επιτρέπει την αντικατάσταση των έξυπνων συσκευών οικιακής ψυχαγωγίας και αυτοματισμού (π.χ. Set-Top-Boxes, DVD players/recorders, MP3 players, IoT devices) από αντίστοιχες εφαρμογές στο Cloud είναι ο στόχος του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου INPUT (In-Network Programmability for next-generation personal cloUd service supporT). Σε αυτό συμβάλλει και η Cosmote, με τη συμμετοχή της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος Horizon 2020, έχει συνολική διάρκεια 3 έτη, και, μαζί με την Cosmote, συμμετέχουν συνολικά εννέα φορείς (CNIT, Ericsson, Ubitech, University of Dublin, University of Wurzburg, INFOCOM S.R.L., HOP Ubiquitous, Telecom Italia) από πέντε χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Γερμανία, Ελλάδα).

Στο πλαίσιο του έργου, επιδιώκεται η παροχή των λειτουργιών των έξυπνων συσκευών στους τελικούς χρήστες ως υπηρεσιών cloud προστιθέμενης αξίας. Οι έξυπνες συσκευές δεν θα έχουν πλέον φυσική υπόσταση, δεν θα καταναλώνουν ρεύμα, δεν θα χρειάζεται να αντικατασταθούν με άλλες νεότερης τεχνολογίας και δεν θα παρουσιάζουν βλάβες. Θα μπορούν να αναβαθμίζονται διαρκώς, ενώ η χρέωση θα γίνεται με βάση τη χρήση τους. Επιπλέον, ο χρήστης θα έχει υψηλή ποιότητα υπηρεσίας, απόλυτο έλεγχο και συνεχή πρόσβαση από οποιοδήποτε σημείο και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, μέσω ενός smartphone ή tablet και μιας σύνδεσης στο Internet.

Η Cosmote συμβάλλει στον καθορισμό των τεχνικών απαιτήσεων, των προδιαγραφών και της αρχιτεκτονικής της έξυπνης υποδομής, καθώς και στην ανάπτυξη των εφαρμογών επίδειξης και στη συνολική αξιολόγηση του πρωτότυπου συστήματος. Επιπλέον, συμβάλλει στις ενέργειες διάδοσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου, καθώς και στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού μοντέλου.

Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε υποδομές τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Το 2017, συμμετέχει σε 27 πρωτοποριακά ερευνητικά επιδοτούμενα προγράμματα, ενώ συνολικά από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 53 παρόμοια έργα. Παράλληλα, τα Εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών του Ομίλου αξιολογούν τις νέες τεχνολογίες και τον εξοπλισμό των τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος.