Συμμαχία ΑΔΜΗΕ-Τέρνα Ενεργειακή για τα ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων

Συμμαχία ΑΔΜΗΕ-Τέρνα Ενεργειακή για τα ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων

Σε συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για από κοινού συμμετοχή στον διαγωνισμό ανάπτυξης ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων (Ultra Fast Broadband), έχει έρθει η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom. Στο σχήμα οι δύο εταιρείες συμμετέχουν με ποσοστά 50%-50% και στόχος τους είναι να διεκδικήσουν από κοινού το έργο, ύψους 870 εκατ ευρώ. Αφορά την μεγαλύτερη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» της χώρας, δηλαδή εκείνες τις οποίες δεν έχουν εντάξει στο επενδυτικό τους πλάνο οι τηλεποινωνιακοί πάροχοι.

Προϋπόθεση για να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση συμμετοχής στον διαγωνισμό, είναι, όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ.Μανουσάκης, να παρασχεθούν από την πολιτεία εγγυήσεις ή κίνητρα, ότι το έργο είναι βιώσιμο. «Ακριβώς επειδή το σχήμα, σε αντίθεση με άλλα που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, δεν έχει άμεση πρόσβαση στην λιανική των τηλεπικοινωνιών, δηλαδή δεν έχει πελατειακή βάση, θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα υπάρξει συνεργασία μέσω των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, προκειμένου το Business Plan με το οποίο θα απευθυνθεί στις τράπεζες, να είναι βιώσιμο», όπως διευκρίνισε ο κ. Μανουσάκης, εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό υπάρχουν συζητήσεις με το αρμόδιο υπουργείο. Σημειωτέον ότι τα περισσότερα έργα ΣΔΙΤ, έχουν παρόμοια δικλείδα ασφαλείας.

Ταυτόχρονα με την εκδήλωση συμμετοχής στον διαγωνισμό για τα ευρυζωνικά δίκτυα, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μπει στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας έως 100 Gbps, μέσω ενός υπερσύγχρονου δικτύου πυκνής πολυπλεξίας. Στόχος της να μπορέσει να προσφέρει στην αγορά υψηλές ταχύτητες και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη έρθει σε επαφή με τηλεποικνωνιακούς παρόχους.

«Ακριβώς όπως έχουμε συμφωνία με την Wind, συζητάμε αυτή την περίοδο και με άλλους παρόχους, όπως τον OTE και την Vodafone και θεωρώ ότι μέσα στο πρώτο 6μηνο θα είμαστε σε θέση να δώσουμε ενεργή οπτική ίνα (dark fiber) μέχρι και 100 Gbps, πιθανότατα και στο εξωτερικό, απ’ όπου έχουμε ήδη προαπαραγγελίες», ανέφερε ο διευθυντής της Grid Telecom Γιώργος Ψυρρής.

Ο επικεφαλής της Grid Telecom Γιώργος Ψυρρής και ο CEO του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης

Στην ουσία, η πρόθεση του ΑΔΜΗΕ να μπει δυναμικά στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μέσω εναέριων δικτύων ηλεκτρισμού «κουμπώνει» απόλυτα με την αντίστοιχη κίνηση να τοποθετήσει οπτική ίνα πάνω στα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς να λειτουργεί ανταγωνιστικά. Στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ η οπτική ίνα θα «τρέχει» πάνω στο δίκτυο υψηλής τάσης και θα συναντά την οπτική ίνα που θα εγκαταστήασει η ΔΕΗ πάνω στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ.

«Η συμπληρωματικότητα των δραστηριοτήτων θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, όχι μόνο στον κορμό, δηλαδή το δικό μας δίκτυο, αλλά και στην πρόσβαση, όπου θα δραστηριοποιείται η ΔΕΗ], ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ.Μανουσάκης, μιλώντας για τον μετασχηματισμό που βιώνει ο συγκεκριμένος χώρος μέσα από τρία νέα στοιχεία:

  • Ανάπτυξη δικτύου 5G που θα μεγαλώσει την ανάγκη για κίνηση δεδομένων κορμού όπως του ΑΔΜΗΕ
  • Εξελίξεις στα data centers, όπως η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα
  • Ο διαγωνισμός για τα ευρυζωνικά δίκτυα, (Ultrafast broadband), προϋπολογισμού 870 εκατ ευρώ.

Σημειωτέον ότι μέχρι το τέλος του 2020, η Grid Telecom, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της, θα έχει παρουσία στα Data Centers των εταιρειών Lamda Hellix, Sparkle, Synasecom και Lancom, αποκτώντας προνομιακή πρόσβαση σε ένα ευρύ εθνικό και διεθνές πελατολόγιο. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα, παρ' ότι διαθέτει ορισμένα Data Centers τα οποία ξεπερνούν τα διεθνή standards, εξακολουθεί να είναι ουραγός σε σχέση με το πλήθος των Data Centers άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η περαιτέρω ανάπτυξή τους απαιτεί ισχυρές υποδομές όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.

Ταυτόχρονα η διοίκηση της επιχείρησης σχεδιάζει και το μητροπολιτικό δίκτυο στην Αθήνα, «ώστε να ενώσουμε με οπτική ίνα κάποια σημεία του Λεκανοπεδίου καθώς ως γνωστόν δεν έχει ο ΑΔΜΗΕ δίκτυο οπτικών ινών στην περιοχή», όπως είπε ο κ. Ψυρρής.