Συμφωνίες στο Ιράν υπογράφουν Shell και Total

Συμφωνίες στο Ιράν υπογράφουν Shell και Total

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου Royal Dutch Shell Plc και Total SA αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες για την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράν, στις πρώτες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές συμφωνίες με τη χώρα του Περσικού Κόλπου από όταν χαλάρωσαν οι κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται στέλεχος του υπουργείου Πετρελαίου, οι εταιρείες θα υπογράψουν αρχικές μη δεσμευτικές συμφωνίες με το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου του South Azadegan και Yadavaran και του φυσικού αερίου Kish. Το στέλεχος του υπουργείου, ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποια εταιρεία θα ασχοληθεί με ποιο κοίτασμα.

Οι συμφωνίες θα είναι οι πρώτες που υπογράφονται από ευρωπαϊκές εταιρείες για την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ιράν, αφότου χαλάρωσαν τον Ιανουάριο οι κυρώσεις υπό τη συμφωνία για τον περιορισμό του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος.

Σημειώνεται πως η Total έχει ήδη υπογράψει τον προηγούμενο μήνα μια συμφωνία φυσικού αερίου με το Ιράν, ύψους 4,8 δισ.  δολαρίων.