Συμφωνία των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών με την AntGroup για το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Συμφωνία των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών με την AntGroup για το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Η Ant Group Co. και οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές συμφώνησαν σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα μετατρέψει τον γίγαντα fintech του Τζακ Μα σε χρηματοοικονομική εταιρεία χαρτοφυλακίου, υποχρεώνοντάς την να υπόκεινται σε κεφαλαιακές απαιτήσεις παρόμοιες με αυτές των τραπεζών.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ant απαιτεί να τεθούν όλες οι επιχειρήσεις της Ant στην εταιρεία χαρτοφυλακίου, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών συμμετοχών της σε τομείς όπως το blockchain. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, σηματοδοτεί το πρώτο μεγάλο βήμα σε αυτό που αναμένεται να είναι μια μακρά διαδικασία, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές καταρτίζουν λεπτομερείς κεφαλαιακές απαιτήσεις και άλλες οδηγίες για εταιρείες που εκτείνονται σε πολλαπλούς χρηματοοικονομικούς τομείς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ant Group ξεκίνησε με την εφαρμογή Alipay η οποία έγινε η μεγαλύτερη πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών της Κίνας και γρήγορα επεκτάθηκε σε επενδύσεις, αποταμιευτικούς λογαριασμούς, δάνεια, ασφάλιση και υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου. Τον Οκτώβριο, ο Τζακ Μα άσκησε κριτική στις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας για το γεγονός ότι εμποδίζουν την καινοτομία, ενώ υποστήριξε ότι οι τράπεζες της χώρας υποφέρουν από μια «νοοτροπία ενεχυροδανειστή», δεδομένου ότι εξακολουθούν να βασίζονται σε ένα σύστημα «δεσμεύσεων και εγγυήσεων».

Συνέπεια των παραπάνω ήταν, τον Νοέμβριο οι αρχές της Κίνας να μπλοκάρουν την εισαγωγή του Ant Group στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σανγκάης και να ξεκινήσουν έρευνα για μονοπωλιακές τακτικές στις εταιρίες του μεγιστάνα με επίκεντρο την Alibaba.