Συμφωνία Μέρκελ - Μακρόν για επενδύσεις στην ευρωζώνη, ESM και προσφυγικό

Συμφωνία Μέρκελ - Μακρόν για επενδύσεις στην ευρωζώνη, ESM και προσφυγικό

Σε δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού στην ευρωζώνη προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να προωθηθεί η οικονομική σύγκλιση μεταξύ των 19 κρατών μελών της, συμφώνησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, έστω κι αν το ύψος των κεφαλαίων που θα περιλαμβάνει ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός θα είναι αρχικά ιδιαιτέρως περιοσμένο και θα υπόκειται σε διαρκή αξιολόγηση.

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο», δήλωσε η Μέρκελ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Μακρόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου, όπως μετέδωσε το Reuters. Η ίδια σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης ήταν το πιο δύσκολο εκ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην καθιερωμένη συνάντηση των δύο και την κοινή συνεδρίαση με τη συμμετοχή αρκετών υπουργών και από τις δύο πλευρές.

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση των επενδύσεων, αλλά και με στόχο τη σύγκλισης εντός των χωρών της», πρόσθεσε.

Επιπλέον η Αν. Μέρκελ δήλωσε αισιόδοξη ότι η κυβέρνησή της και το κοινοβούλιο της χώρας της θα υποστηρίξουν τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. «Έχουμε ένα προσχέδιο για μία νέα ευρωζώνη και αυτό είναι πολύ καλό πράγμα θα έλεγα», είπε.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν δήλωσε ότι ο νέος κοινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2021. Σημείωσε ακόμα ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος του προϋπολογισμού και το εάν θα χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους ή ευρωπαϊκή φορολογία θα εξεταστούν διεξοδικά από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης έως το τέλος του χρόνου.

Σχετικά με τα υπόλοιπα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Αν. Μέρκελ αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στον οποίο θα περάσει η ευθύνη για τις τράπεζες. «Η τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά θα πρέπει πρώτα να περιοριστούν οι τραπεζικοί κίνδυνοι», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Υπήρξε, επίσης, καταρχήν συμφωνία για τη σταδιακή μετατροπή του σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, κάτι όμως που θα συνοδεύεται από ιδιαιτέρως αυστηρούς όρους, όπως επιδιώκει το Βερολίνο, ενώ η προσφυγή σε αυτό θα θεωρείται και επισήμως ως «ύστατη επιλογή».  

Τέλος, όσον αφορά στο μεταναστευτικό, η Γερμανίδα καγκελάριος έλαβε τη στήριξη που επεδίωκε από τον Γάλλο πρόεδρο, σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις στο εσωτερικό της και από άλλους εταίρους. Η ίδια επανέλαβε την ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη και ανέφερε ότι  «συμφωνήσαμε με τον Μακρόν πως θέλουμε να μειώσουμε τις παράνομες προσφυγικές ροές». 

(φωτογραφία AP)