Συμφωνία Gazprom, ΔΕΠΑ, Edison για τη νότια διαδρομή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Συμφωνία Gazprom, ΔΕΠΑ, Edison για τη νότια διαδρομή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Gazprom, ΔΕΠΑ και Edison σχετικά με τη νότια διαδρομή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη υπεγράφη σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Forum 2017.

Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ, η Συμφωνία προβλέπει κοινές προσπάθειες για τη δημιουργία της νότιας διαδρομής για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, που μέσω Τουρκίας και Ελλάδας θα φθάνει στην Ιταλία. Οι τρεις εταιρείες πρόκειται να συντονίσουν την ανάπτυξη και την υλοποίηση του αγωγού TurkStream και του αγωγού Poseidon από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα προς την Ιταλία, με πλήρη συμμόρφωση με το σχετικό ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Επιπλέον, η Συμφωνία επισημοποιεί τις ρυθμίσεις για την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου.

Τη συμφωνία υπέγραψαν οι Alexey Miller, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom, Marc Benayoun, διευθύνων σύμβουλος της Edison και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της EDF Gas Ιταλίας και Θεόδωρος Κιτσάκος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και πρόεδρος της IGI Poseidon.

Παρόντες ήταν οι Carlo Calenda, υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας και Γιώργος Τσίπρας, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις εταιρείες υπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2016 Μνημόνιο Συναντίληψης με αντικείμενο την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και τρίτων χωρών, στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ