Συγκυριακή η αύξηση των εσόδων το Μάιο

Συγκυριακή η αύξηση των εσόδων το Μάιο

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Η Ελλάδα είναι μία χώρα πολλών φορολογικών ταχυτήτων από άποψης φορολογικής συμμόρφωσης. Η εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα στη διαφορετική συμμόρφωση. Στα νησιά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πρώτου 20ημέρου του Ιουνίου, τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη μείωση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ. Αντίθετα στα μεγάλα αστικά κέντρα τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των εσόδων.

Ένας από τους λόγους, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι η ύπαρξη των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων σούπερ μάρκετ που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι στα αστικά κέντρα τα οποία εκδίδουν αποδείξεις κάτι που δεν συμβαίνει στα νησιά.

Η έκδοση απόδειξης είναι στα όρια του… εθελοντισμού στις νησιωτικές περιοχές. Βέβαια παραδοσιακά στα νησιά καταγραφόταν υψηλή φοροδιαφυγή. Η μη έκδοση απόδειξης ήταν το σύνηθες και όχι η εξαίρεση. Απλά με την εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ η φοροδιαφυγή διογκώνεται με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει ακόμα περισσότερα έσοδα.

Μάλιστα ο εκμηδενισμός σχεδόν των προστίμων δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς το ρίσκο για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις είναι ιδιαίτερα μικρό.

Πλέον αυτό που καλείται να καταφέρει η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων είναι να εισπράξει όσα έχει προϋπολογίσει με την εφαρμογή των νέων μέτρων που εφαρμόσθηκαν από την 1η Ιουνίου 2016. Διαφορετικά θα ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Αν και τα στοιχεία του Μαΐου δείχνουν αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες εάν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα για όσους φοροδιαφεύγουν. Το ευχάριστο αποτέλεσμα του προηγούμενου μήνα -το οποίο οφείλεται αφενός στην αύξηση του ΦΠΑ που καταβλήθηκε τον Μάιο από τις μεγάλες εταιρείες με βιβλία γ΄κατηγορίας και η είσπραξη 311 εκατ. ευρώ από τα κέρδη και τα μερίσματα επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο- δημιούργησε το θετικό αυτό αποτέλεσμα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, τον Ιούνιο πρέπει να εισπραχθούν ακόμα περισσότερα. Συγκεκριμένα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 530 εκατ. ευρώ από τον Μάιο (περίπου 3,69 δισ. ευρώ). Και από τον Ιούνιο και μετά τα έσοδα αυξάνονται προοδευτικά. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο πρέπει να εισπραχθούν 5,3 δισ. ευρώ. Συνολικά το δεύτερο εξάμηνο είναι και το καθοριστικό καθώς πρέπει να εισπραχθούν 31,9 δισ. ευρώ. Ποσό ιδιαίτερα υψηλό, αν λάβει κανείς υπόψη ότι εκτός από το φόρο εισοδήματος, η πληρωμή του οποίου ξεκινά τον επόμενο μήνα, φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους που προσεγγίσουν τα 4 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα. Εάν δεν ληφθούν μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, κυρίως αυτών που φοροδιαφεύγουν κατά σύστημα, τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή το δημόσιο για να επιτύχει τους στόχους θα συγκρατήσει τις δαπάνες. Τις δαπάνες όμως που αφορούν τις πληρωμές προς τους προμηθευτές. Επί της ουσίας το δημόσιο δεν θα πιστώσει στους φορείς τα απαιτούμενα ποσά για να πληρώσουν τις ανάγκες τους, ενώ δεν θα επιστραφούν και οι φόροι στις επιχειρήσεις.