Συγχωνεύονται Fiat Chrysler και Peugeot

Συγχωνεύονται Fiat Chrysler και Peugeot

Την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως επιβεβαίωσαν σήμερα οι Fiat Chrysler και Peugeot. 

«Οι συζητήσεις έχουν ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου ομίλου ο οποίος θα ανήκει κατά 50% στους μετόχους της Groupe PSA και 50% στους μετόχους της FCA», ανέφεραν οι δύο εταιρείες σε δήλωσή τους.

«Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον με νέες προκλήσεις, ο όμιλος που θα προκύψει μπορεί να αξιοποιήσει το ισχυρό παγκόσμιο αποτύπωμα των δύο εταιρειών στο R&D για την προώθηση της καινοτομίας και την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων», προσθέτουν. 

Λίγο μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων η μετοχή της PSA Peugeot υποχωρεί άνω του 8,5%, ενώ η Fiat Chrysler ενισχύεται 9%. 

Η Fiat Chrysler θα πληρώσει στους μετόχους της ειδικό μέρισμα 5,5 δισ. ευρώ και θα τους δώσει τις μετοχές της στην μονάδα Comau.

Πρόεδρος του νέου ομίλου θα είναι ο Τζον Έλκαν (πρόεδρος της Fiat Chrysler), ενώ CEO θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Peugeot, Κάρλος Ταβάρες. Η εταιρεία θα έχει έδρα στην Ολλανδία.

Σημειώνεται πως οι δύο εταιρείες επιβεβαίωσαν χθες τις μεταξύ τους συνομιλίες σε συνέχεια δημοσιεύματος της Wall Street Journal, οδηγώντας τις μετοχές τους σε υψηλά πολλών ετών τις μετοχές, καθώς προσδοκούν να ανταγωνιστούν τους τρεις ισχυρούς του κλάδου -τη γερμανική Volkswagen, τη γαλλοϊαπωνική Renault-Nissan-Mitsubishi και την ιαπωνική Toyota- καθένας από τους οποίους πουλά πάνω από 10 εκατ. οχήματα ετησίως.