«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την εντυπωσιακή πρόοδο»

«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την εντυπωσιακή πρόοδο»

Η στρατηγική αναθεώρηση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στους επόμενους μήνες μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην πρώτη συνέντευξη τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ από τη νέα της θέση. Η Γαλλία μπήκε με τρακ στην αίθουσα, έφτιαξε το φουλάρι της για τις καθιερωμένες φωτογραφίες και ξεκαθάρισε σε όλους ότι θα είναι διαφορετική από τον Μάριο Ντράγκι, θέλοντας να βγει από τη σκιά του τραπεζίτη-σταρ που βρέθηκε στο τιμόνι της ΕΚΤ για 8 χρόνια.

Κάθε πρόεδρος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, γι' αυτό θα σας ζητήσω να μην βιαστείτε να με κρίνετε και να με συγκρίνετε, μην κάνετε δεύτερες σκέψεις και μη βγάζετε εύκολα συμπεράσματα. Θα είμαι ο εαυτός μου και μάλλον πολύ διαφορετική από τον Ντράγκι, είπε η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στη στρατηγική αναθεώρηση και παρουσίασε τα σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί, ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί με θέρμη στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην καριέρα μου, τόνισε η Λαγκάρντ και συνεχάρη τη χώρα μας για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία η οποία πλέον αναπτύσσεται με πολύ υψηλότερους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παράλληλα, η Λαγκάρντ δεν θέλησε να επεκταθεί στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων που «πνίγουν» την οικονομία και απλώς… υπενθύμισε ότι έχει συγκεκριμένες απόψεις τις οποίες έχει εκφράσει επανειλημμένα όσο διατελούσε γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η Γαλλίδα υπογράμμισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και κριτήρια επιλεξιμότητας των τίτλων και οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Επομένως, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι η Ελλάδα να πληροί τα κριτήρια – ήτοι να αναβαθμιστεί το ελληνικό αξιόχρεο σε επενδυτική βαθμίδα – και αμέσως θα ενταχθεί στο QE, σημείωσε.

Όσον αφορά τη στρατηγική αναθεώρηση, η Λαγκάρντ έσπευσε να δηλώσει ότι δεν αποτελεί κάτι ασυνήθιστο καθώς έχει να διενεργηθεί 16 ολόκληρα χρόνια και σήμερα είναι η κατάλληλα στιγμή. Η αναθεώρηση της στρατηγικής πρέπει να είναι συνολική και να καλύψει όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων της ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει διαβούλευση με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κοινωνικούς φορείς, ακαδημαϊκούς κ.ά, σε μια προσπάθεια να ακούσει τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων μερών. Η άσκηση θα εστιάσει  στις τεχνολογικές εξελίξεις, στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και σε ζητήματα ανισοτήτων, συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

«Δεν αλλάξουμε την στρατηγική της ΕΚΤ αλλά θα επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκουμε να την υπηρετήσουμε», σημείωσε. Τέλος, για τη νομισματική πολιτική δήλωσε ότι τα επιτόκια θα μείνουν χαμηλά και το QE θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ για όσο χρειαστεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συνθήκες δεν θα είναι ευνοϊκές πριν το 2022, καθώς προβλέπεται να χάσει τη δυναμική του ο πληθωρισμός το 2021 από το επίπεδο του 1,6% που τοποθετείται το 2020.