Στροφή W. Schaeuble - Θα επιτρέψει να χρησιμοποιούνται πόροι του ESM για επενδύσεις

Στροφή W. Schaeuble - Θα επιτρέψει να χρησιμοποιούνται πόροι του ESM για επενδύσεις

Πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι χώρες του Νότου της ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) για να ενισχύσουν τις επενδύσεις κατά τη διάρκεια υφέσεων, φέρεται να προετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble, όπως μεταδίδει η Bild. 

Εάν το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της, επιβεβαιωθεί, το σχέδιο θα αποτελέσει σημαντική στροφή πολιτικής για τον Schaeuble, ο οποίος έως πρόσφατα εναντιωνόταν στις μεταφορές πόρων από τις πιο πλούσιες χώρες της ευρωζώνης σε λιγότερο εύπορα μέλη, όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν έχει σχολιάσει ακόμη το ρεπορτάζ.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ESM και ο γερμανός υπουργός, σε αντάλλαγμα για μια πιο ευέλικτη πρόσβαση στους πόρους του ΕSM, θέλει να αποκτήσει το Ταμείο μεγαλύτερο λόγο στα χρέη και τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

Η Bild αναφέρει ότι ο Schaeuble σκοπεύει να παρουσιάσει την πρόταση αυτή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου και τις οποίες αναμένεται να κερδίσει η καγκελάριος Angela Merkel.

Ακόμη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το παραπάνω σχέδιο αποτελεί και μια κίνηση καλής θέλησης προς τον γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, ο οποίος δεσμεύτηκε μαζί με την Angela Merkel να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο μεγαλύτερης ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης.