Παρέμβαση Στουρνάρα στην ΕΚΤ για να εξομαλυνθεί η αγορά ομολόγων

Παρέμβαση Στουρνάρα στην ΕΚΤ για να εξομαλυνθεί η αγορά ομολόγων

Την αύξηση του ρυθμού αγορών ομολόγων από πλευράς ΕΚΤ προκειμένου να φρενάρει η αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω εκτίναξης των αποδόσεων ζήτησε ο Γ. Στουρνάρας με παρέμβασή του μέσω Reuters. 

Καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων καταγράφουν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο εδώ και 3 χρόνια, η ΕΚΤ τελεί υπό πίεση προκειμένου να υλοποιήσει την υπόσχεσή της να διατηρήσει το κόστος δανεισμού χαμηλά για το σύνολο της ευρωζώνης, μέσω του έκτακτου προγράμματος αγορών, γνωστού ως PEPP. 

«Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει αδικαιολόγητη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, επομένως θα ήταν επιθυμητό η ΕΚΤ να ανεβάσει ταχύτητα ως προς τον ρυθμό αγορών του PEPP, προκειμένου να διασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στο Reuters. Και πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει καμία οικονομική δικαιολογία για την εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων μακροπρόθεσμα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να δώσουν εντολή στην Εκτελεστική Επιτροπή να παρέμβει αναλόγως, στη συνεδρίασή τους στις 11 Μαρτίου.

Υπογράμμισε δε, ότι ενδεχομένως να αλλάξει «ελαφρώς» το μήνυμα πολιτικής της ΕΚΤ, χωρίς ωστόσο, όπως είπε, να χρειάζεται δομική αλλαγή δεδομένου ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της περί το 1 τρισ. ευρώ για να δαπανήσει μέσω του ΡΕΡΡ.