Stop στις πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη από 7 μεγάλους αερομεταφορείς

Stop στις πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη από 7 μεγάλους αερομεταφορείς

Επτά μεγάλες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες αποφάσισαν πρόσφατα να διακόψουν τις πτήσεις τους προς την Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενες τη μείωση του αριθμού των επιβατών, των slots (χώροι και δικαιώματα προσγείωσης) στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων εταιρειών. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, πέντε ευρωπαϊκοί (Air France, Iberia, Swiss, Alitalia, Austrian) και δύο αμερικανικοί αερομεταφορείς (Air Canada, Delta) ανέστειλαν τις απευθείας πτήσεις, διατηρώντας παράλληλα τη σύνδεση μέσω θυγατρικών τους ή συνεργαζόμενων εταιρειών. Η αιτία, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, βρίσκεται στη σοβαρή μείωση που καταγράφεται στη χώρα στις αφίξεις τουριστών την τελευταία διετία, τόσο εξαιτίας της πολιτικής κρίσης (πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016) όσο και λόγω έντονων ανησυχιών για την ασφάλεια [που προκαλούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στο πρώτο δεκάμηνο του 2015 επισκέφθηκαν την Τουρκία 5,1 εκατ. Γερμανοί, το ίδιο διάστημα του 2016 ο αριθμός έκανε «βουτιά» στα 3,6 εκατομμύρια, ενώ φέτος έχει υποχωρήσει περαιτέρω στα 3,4 εκατ. Επίσης, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2016 η Delta μετέφερε στην Τουρκία 726.000 επιβάτες από τις ΗΠΑ, την αντίστοιχη περίοδο του 2017 ο αριθμός υποχώρησε στις 304.000 -ενώ για τον Καναδά, ο αριθμός υποχώρησε από τις 173.000 στις 69.000.

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, στις αιτίες πρέπει να προσμετρηθούν και οι πολύ καλές επιδόσεις των εγχώριων αερομεταφορέων, όπως της Turkish Airlines, η οποία τον Νοέμβριο μετέφερε 5,3 εκατομμύρια επιβάτες, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 18,4% σε ετήσια βάση. 

AP Photo/Lefteris Pitarakis