Φεύγουν οι Τούρκοι της Dogus από το Hilton - Στον όμιλο Costa Navarino το ξενοδοχείο

Φεύγουν οι Τούρκοι της Dogus από το Hilton - Στον όμιλο Costa Navarino το ξενοδοχείο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στον έλεγχο της ΤΕΜΕΣ (όμιλος Costa Navarino) περνά πλέον το ξενοδοχείο Hilton, καθώς η εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για την αύξηση της συμμετοχής της στην Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. που ελέγχει το εμβληματικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο τουρκικός όμιλος Dogus φαίνεται πως οδηγούν σε μερική ρευστοποίηση ορισμένων από τις πολλές συμμετοχές σε επενδυτικά projects στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων ήταν και το Hilton.

Η εξαγορά του Hilton από την κοινοπραξία ΤΕΜΕΣ και Dogus είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2016, ενώ τα πακέτα της Ιονικής Ξενοδοχειακής στο Χ.Α. πέρασαν το ο Δεκέμβριο του 2016.

Ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου είχε δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση που αποχωρούσε ο τουρκικός όμιλος, με τον οποίο ήταν συνέταιροι στην εν λόγω επένδυση, οπότε τώρα αύξησε το ποσοστό του. Η Dogus διατηρούσε τη συμμετοχή στο Hilton μέσω της θυγατρικής της η D Hospitality B.V., με την οποία έχει σημαντική δραστηριότητα ακόμη στην Ελλάδα.

Έτσι, η ΤΕΜΕΣ αύξησε το ποσοστό της στο 51%, αποκτώντας τον έλεγχο της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. ενώ το 49% απέκτησε εταιρεία συνδεδεμένη με τον Όμιλο Olayan, μέτοχο της ΤΕΜΕΣ. Πάντως, η ΤΕΜΕΣ σημειώνει πως είχε μια εξαιρετική συνεργασία με τον Όμιλο Dogusέως τώρα, κάτι που θέτει τις βάσεις για μελλοντικές συνέργειες στο χώρο της φιλοξενίας και της εστίασης. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πλέον, η ΤΕΜΕΣ μαζί με τον όμιλο Olayan (που ελέγχει τον όμιλο Chipita κατά 80%), σχεδιάζουν στην πλήρη αναβάθμιση και επανατοποθέτηση του ακινήτου στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μοναδικός προορισμός πόλης που θα περιλαμβάνει εκτός από τις ξενοδοχειακές υποδομές κορυφαίας ποιότητας, πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο, εμβληματικούς χώρους γαστρονομίας, θεματικούς εμπορικούς χώρους και άλλες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Θα αλλάξει δηλαδή μερικώς και η φυσιογνωμία του ξενοδοχείου καθώς πολλές σουίτες θα ανακαινιστούν και θα γίνουν πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες, εντός του ξενοδοχείου, με όλες τις παροχές που αυτό εγγυάται.

Ο Όμιλος ΤΕΜΕΣ δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και τη διαχείριση τουριστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών. H Costa Navarino αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στη Μεσόγειο. Αποτελείται από πέντε ξεχωριστές περιοχές τουριστικής ανάπτυξης σε συνολική έκταση 10.000 στρεμμάτων, που περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, signatureγήπεδα γκολφ, σπα διεθνών προδιαγραφών, συνεδριακά κέντρα και πολυτελείς κατοικίες.

Προβλήματα ρευστότητας στον όμιλο Dogus

Ο μεγάλος τουρκικός όμιλος Dogus αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα έντονα προβλήματα ρευστότητας, κάτι που οδηγεί σε μερική αναδίπλωση κάποιων προτεραιοτήτων. Πρόσφατα πούλησε τα κεντρικά του γραφεία στην Αθήνα επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι ακριβώς από το Hilton.

Πάντως, εξακολουθεί να έχει ισχυρή επενδυτική παρουσία στη χώρα μας, καθώς συμμετέχει στην κοινοπραξία που εξαγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης, έχει μερίδιο στη Μαρίνα Φλοίσβου και παρουσία σε άλλα projects.

Η Dogus είναι ένας πολυσχιδής όμιλος με πολυεπίπεδη αλλά και ετερόκλητες σε πολλές περιπτώσεις δραστηριότητες, που επεκτείνονται σε τουρισμό, κατασκευές, real estate, ενέργεια, αντιπροσώπευση αυτοκινητοβιομηχανιών κ.α. Ο όμιλος Dogus ιδρύθηκε το 1951 και απασχολεί περισσότερους από 55.000 εργαζομένους, ενώ έχει περί τις 330 θυγατρικές.

Σημειώνεται πως την αποχώρηση της τουρκικής Dogus από το Hilton Αθηνών, είχε αναλύσει ο «Φιλελεύθερος» από τον Αύγουστο του 2018. Διαβάστε εδώ το άρθρο