Στον αναχωρητισμό των στελεχών της Κομισιόν ποντάρει η κυβέρνηση

Στον αναχωρητισμό των στελεχών της Κομισιόν ποντάρει η κυβέρνηση

Του Χρήστου Ν. Κώνστα 

Έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους και τα αιτήματα με τις προτιμήσεις τους, για τις επόμενες θέσεις ευθύνης στους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Τα στελέχη της Κομισιόν που είναι επιφορτισμένα με την μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, σχεδιάζουν ήδη τα επόμενα βήματα στην καριέρα τους και το μόνο που ζητούν είναι «ήρεμες θάλασσες» μέχρι τις ευρωκάλπες.

Αντιθέτως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έρχεται στην Αθήνα, με διάθεση να προκαλέσει φασαρία. Εφόσον οι Ευρωπαίοι έδωσαν στο ΔΝΤ ρόλο παρατηρητή και «εξωτερικού συμβούλου», οι χρησμοί των στελεχών του και η έκθεση που θα δώσει στη δημοσιότητα θα επισημαίνουν όλα τα λάθη και τις παραλείψεις της «πολιτικής συμφωνίας» που επέτρεψε στην κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την μη περικοπή των συντάξεων και στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup να πάρουν πίσω την υπογραφή τους, στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας για τη ρύθμιση του χρέους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, προτού καν φτάσουν τα στελέχη του ΔΝΤ στην Αθήνα, εντελώς συμπτωματικά (;) προφανώς, δημοσιεύθηκε Ειδική Μελέτη του Ταμείου για τα «Συνταξιοδοτικά συστήματα και τη Γήρανση του πληθυσμού». Στο κείμενο αυτό αναφέρεται ρητά ότι «Η Ελλάδα και η Κύπρος προσφέρουν συνταξιοδοτικές παροχές που αντιστοιχούν περίπου στο 65% του μέσου μισθού στο σύνολο της οικονομίας. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι λιγότερο από 30% στην Λετονία και την Ιρλανδία».

Από τη δική της πλευρά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επιβάλλει στην ομάδα των Ελεγκτών που έρχονται στην Αθήνα, την πρώτη και κυρίαρχη προτεραιότητα της μεταμνημονιακής εποπτείας: Τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια. Το θέμα του νέου πτωχευτικού κώδικα για ιδιώτες που -διαδίδει ότι – προετοιμάζει η κυβέρνηση αφορά κυρίως τους «κόκκινους δανειολήπτες», τους πλειστηριασμούς και τα πώληση πακέτων δανείων από τις Τράπεζες προκειμένου να εξασφαλιστεί η κεφαλαιακή τους ισχύς. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει επώδυνες και μη δημοφιλείς επιλογές, ωστόσο η χωρίς τέλος καταβαράθρωση των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο λειτουργεί ως μοχλός πίεσης αλλά και προειδοποίησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου για ριζικές αποφάσεις...

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, έχει μόνο ένα θέμα στην ατζέντα του: Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που λειτουργεί ως ενέχυρο για τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα. Αυτονόητα, από τις πρώτες επισκέψεις που θα κάνει η Τρόικα είναι στο Υπερ-Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων το οποίο εκτός από τους παχυλούς μισθούς των στελεχών του δεν έχει να επιδείξει άλλα αξιόλογα αποτελέσματα. Πρώτο θέμα συζήτησης φυσικά εκτός από το Ελληνικό, είναι το… «γιοφύρι της Εγνατίας Οδού» το οποίο μόνο καθυστερεί γιατί ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης έχει τη δική του λίστα προτεραιοτήτων και προεκλογικών υποσχέσεων.

Είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις 46 δράσεις των 16 προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Επειδή όμως το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι ήδη «προεκλογικό» λόγω ενόψει της Ευρωκάλπης του ερχόμενου Μαΐου, οι πληροφορίες του «L» αναφέρουν ότι οι «θεσμοί» θα επικεντρωθούν στα επείγοντα θέματα (τράπεζες, κόκκινα δάνεια, δημοσιονομική ισορροπία) και για τα υπόλοιπα θα ανακοινώσουν τη δημιουργία ενός νέου πρόσθετου Μηχανισμoύ Διορθώσεων και Εποπτείας της Ελλάδος που θα ενεργοποιήσει η Κομισιόν.

Στις 27 Φεβρουαρίου, μαζί με τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα και μια δεύτερη έκθεση. Η δεύτερη έκθεση της Κομισιόν θα καταγράφει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες (υψηλό ιδιωτικό χρέος, μειωμένη ανταγωνιστικότητα, περιορισμένες ξένες επενδύσεις και ανεργία) που απειλούν ελληνική οικονομία, ορίζοντας ταυτόχρονα ένα χρονοδιάγραμμα λήψης διορθωτικών μέτρων.

Θα υπάρχει δηλαδή ένας ακόμη «δείκτης» πάνω στον οποίο θα στηρίζεται η αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα με «έπαθλο» την εκταμίευση των 644 εκατ. ευρώ των ANFAs και SMPs, με άξονα τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας...