Στον "αέρα" ακόμη η συμφωνία για ΑΔΜΗΕ

Στον "αέρα" ακόμη η συμφωνία για ΑΔΜΗΕ

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Στον αέρα παραμένει ακόμη η συμφωνία με τους θεσμούς για τη μετεξέλιξη του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αποστείλει σήμερα στα τεχνικά κλιμάκια ολοκληρωμένη την πρόταση του, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, και θα ακολουθήσει νέα επικοινωνία, χωρίς, ωστόσο, να έχει προσδιορισθεί η επόμενη συνάντηση.

Η συζήτηση που έγινε χθες στο υπουργείο, με την παρουσία του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, έγινε με βάση δύο παραδοχές, όπως μεταδίδουν πηγές του ΥΠΕΝ:

- Πρώτον, ότι το ελληνικό δημόσιο θα διακρατήσει αρχικά το 100% των μετοχών της νέας εταιρείας που θα αποσχισθεί από τον ΑΔΜΗΕ και σε δεύτερη φάση θα μείνει με το 51% τουλάχιστον και το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί σε ιδιώτες ή ξένο, αντίστοιχο Διαχειριστή της Μεταφοράς.

- Δεύτερον, ότι η αποζημίωση της ΔΕΗ θα γίνει σε βάθος χρόνου. Επ' αυτών δεν υπήρξε από την πλευρά των δανειστών σύμφωνη γνώμη, ενώ «αγκάθι» παραμένει και το μάνατζμεντ της νέας εταιρείας. Το μεν ΥΠΕΝ επιμένει να παραμείνει στο Δημόσιο, ενώ οι θεσμοί τάσσονται υπέρ του ιδιώτη επενδυτή.

Υπό συζήτηση η αποζημίωση προς τη ΔΕΗ

Συζήτηση έγινε και για το τίμημα, με το οποίο θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ για την πώληση των μετοχών που κατέχει στον ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια τέθηκαν ορισμένοι παράγοντες που θα προσδιορίσουν το συγκεκριμένο τίμημα. Η διάρκεια της αποπληρωμής, τα δανειακά βάρη που θα αναλάβει η νέα εταιρεία και οι οικονομικές υποχρεώσεις που υφίστανται μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ και αντίστροφα.

Από το ΥΠΕΝ διατηρείται συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων και όλα θα κριθούν μετά την αποστολή της ολοκληρωμένης πρότασης, η οποία θα βασίζεται στις συζητήσεις που έχουν γίνει ως τώρα. Το ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των θεσμών πάνω στην πρόταση του ΥΠΕΝ παραμένει πλέον το ζητούμενο. Σε κάθε περίπτωση, αφού λάβουν στα χέρια τους την πρόταση, θα υπάρξει νέα επικοινωνία και το τελικό ραντεβού.

«Υπάρχει πολύς δρόμος» για τις δημοπρασίες μέσω NOME

Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες ενέργειας, μέσω του NOME, επιβεβαιώθηκε το liberal.gr, που μετέδωσε χθες ότι κατά πάσα πιθανότητα το θέμα αυτό δεν θα συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου και θα συζητηθεί από τις αρχές του καινούριου έτους. Για το ΝΟΜΕ το ακανθώδες σημείο παραμένει η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών (floor), με το ΥΠΕΝ και τη ΔΕΗ να επιμένουν ότι πρέπει να περιλαμβάνει το πλήρες κόστος και οι δανειστές να ζητούν το μεταβλητό κόστος. Οι θέσεις του ΥΠΕΝ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε όσα ρητά αναφέρει ο νόμος για το τρίτο μνημόνιο, ότι «οι οριακές τιμές θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ε.Ε.». Πηγή της αγοράς που μίλησε στο liberal.gr, έλεγε χθες ότι η φράση αυτή επί της ουσίας δεν σημαίνει τίποτε, ούτε δημιουργεί υποχρεώσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ερμηνεία που επιδέχεται εναπόκειται αποκλειστικά στους δανειστές. Για την εξέλιξη στο πεδίο του NOME πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι «υπάρχει πολύ δρόμος ακόμη ως την οριστική συμφωνία».