Στόχος για 395.000 νέες συνδέσεις από την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης

Στόχος για 395.000 νέες συνδέσεις από την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στόχο να φτάσουν τις 395.000 οι συνδέσεις των καταναλωτών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο έχει βάλει για την πενταετία 2019-2023 η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ).

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία, το 65% του πληθυσμού των περιοχών που καλύπτει η εταιρεία θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο επενδυτικό πλάνο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, συνολικού ύψους 93 εκατ. ευρώ, τους βασικούς άξονες του οποίου, παρουσίασε χθες σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, ο Λεωνίδας Μπακούρας γενικός διευθυντής της εταιρείας, το 51% της οποίας ανήκει στη ΔΕΠΑ και το 49% στην ιταλική ENI.

Στο δια ταύτα, το 5ετές πλάνο της εταιρείας προβλέπει επέκταση του δικτύου 4 bar κατά 297 επιπλέον χιλιόμετρα που μεταφράζεται σε 63.000 νέες συμβάσεις σύνδεσης, και σε αύξηση ως το 2023 των διακινούμενων όγκων αερίου στα 436 εκατ. κυβικά μέτρα από 382,5 εκατ. πέρυσι.

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια επενδύσεων ύψους 43,1 εκατ. ευρώ σε δίκτυα διανομής κατά τη διετία 2017-2018, και της κατασκευής 190 χλμ. δικτύου 4 bar και 19 bar. Στόχος πλέον της εταιρείας είναι η περαιτέρω επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις υφιστάμενες περιοχές (13 δήμοι στη Θεσσαλονίκη και 11 στη Θεσσαλία), αλλά και η έλευση του αερίου σε νέες περιοχές. Η προσέγγιση των νέων περιοχών γίνεται μέσω δικτύου αγωγών ή με τη μεταφορά συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG).

"Το αναπτυξιακό πρόγραμμα στηρίζεται από τους μετόχους και, πέραν της ανάπτυξης του δικτύου σε νέες και υφιστάμενες περιοχές, προβλέπει επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, σε σύγχρονο εξοπλισμό, και σε υποδομές του δικτύου", ανέφερε ο κ. Μπακούρας κάνοντας λόγο για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που αποτελούν επίσης διακριτούς στόχους του 5ετούς πλάνου.

Χαρακτηριστική των πρόσφατων επενδύσεων της εταιρείας είναι η περίπτωση του Λαγκαδά, της πρώτης περιοχής στην Ελλάδα που τροφοδοτείται κανονικά με αέριο, δίχως να είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο αγωγών διανομής της Θεσσαλονίκης. Και αυτό καθώς το αέριο μεταφέρεται οδικά σε συμπιεσμένη μορφή CNG σε ειδικό σταθμό αποσυμπίεσης που κατασκευάστηκε από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ στην πόλη. Η τεχνολογία CNG χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία μικρών περιοχών με έως 10.000 κατοίκους, όπου δεν συμφέρει η κατασκευή αγωγού, παρά η μεταφορά του αερίου με ειδικά διασκευασμένα φορτηγά βυτιοφόρα. Στην πράξη το αέριο φορτώνεται από το σταθμό συμπίεσης που βρίσκεται εντός του δικτύου διανομής και φτάνει στον σταθμό αποσυμπίεσης, όπου και στη συνέχεια συνδέεται με το τοπικό αυτόνομο δίκτυο που διανέμει το αέριο στους χρήστες. 

Στη λογική αυτή, εδώ και τέσσερις μήνες ειδικά φορτία CNG, τροφοδοτούν το τοπικό δίκτυο, μέσα από μια επένδυση που ανήλθε σε 270.000 ευρώ.