Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013 ο βρετανικός πληθωρισμός τον Απρίλιο

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013 ο βρετανικός πληθωρισμός τον Απρίλιο

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Μεγάλης Βρετανίας τον περασμένο μήνα, βάσει των επίσημων στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα και υποδεικνύουν μια αυξανόμενη πίεση στα νοικοκυριά πριν τις εθνικές εκλογές της χώρας στις 8 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Reuters, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,7% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το ποσοστό είναι ελαφρώς υψηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών για άνοδο της τάξεως του 2,6%.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στη Βρετανία τους τελευταίους μήνες, λόγω της υποχώρησης της στερλίνας και του Brexit. Την ίδια στιγμή, η άνοδος των τιμών στο πετρέλαιο έχει τροφοδοτήσει την άνοδο του πληθωρισμού στη Βρετανία, καθώς και σε άλλες χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μισθοί στη χώρα πρόκειται να μειωθούν σε πραγματικούς όρους, προσαρμοσμένους βάσει του πληθωρισμού.

Οικονομολόγοι σημειώνουν ότι οι επιπτώσεις από την υποχώρηση της στερλίνας θα γίνουν αισθητές τους επόμενες μήνες, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 3% μέχρι το τέλος του 2017.

Εξαιρουμένων των τιμών πετρελαίου και άλλων τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,4%, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2013, ενώ ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση στο 2,2%.