Στο Τόκιο Τουσκ και Γιούνκερ - Υπογράφουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία

Στο Τόκιο Τουσκ και Γιούνκερ - Υπογράφουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία

Στο Τόκιο θα βρίσκονται σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπου σκοπεύουν να υπογράψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία. 

Η JEFTA (Japan-EU Free Trade Agreement, «συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών Ιαπωνίας-ΕΕ»), αφορά σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις της οποίας ξεκίνησαν το 2013, είναι «ιστορική», «η πιο σημαντική που έχει διαπραγματευθεί ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Σε μια προσπάθεια να στείλουν ένα μήνυμα εναντίωσης στον προστατευτισμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ βρέθηκαν χθες στο Πεκίνο, με αφορμή της 20ης Συνόδου ΕΕ-Κίνας.

«Το πολυπολικό σύστημα δέχεται επίθεση, κι είναι μια επίθεση χωρίς προηγούμενο μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ενώ ο Τουσκ έκρινε πως «υπάρχει ακόμα χρόνος για να αποφευχθεί η σύγκρουση και το χάος». 

Η συνάντηση αρχικά προβλεπόταν να γίνει την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, αλλά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ο Σίνζο Άμπε, αναγκάστηκε να ακυρώσει την ευρωπαϊκή περιοδεία του εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις σε περιοχές της δυτικής Ιαπωνίας, που θρηνούν πάνω από 220 νεκρούς.

Από την ευρωπαϊκή σκοπιά, ο αγροδιατροφικός τομέα αναδεικνύεται στον μεγάλο κερδισμένο, αφού η συμφωνία θα μειώσει δραστικά τους δασμούς για σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρξει μεταβατική περίοδος.

Τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμβιβασμό για το ζήτημα των γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως των τυριών που εισάγονται στην Ιαπωνία από χώρες της ΕΕ, οι υψηλοί τελωνειακοί δασμοί επί των οποίων που επιβάλλει το Τόκιο προοδευτικά θα μειωθούν.

Οι Ιάπωνες θα εξασφαλίσουν από την πλευρά τους ελεύθερη πρόσβαση των αυτοκινητοβιομηχανιών τους στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά μόνο αφού παρέλθει μια μεταβατική περίοδος κάποιων ετών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ