Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου το ομόλογο της Lamda Development

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου το ομόλογο της Lamda Development

Πρεμιέρα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία των ομολόγων έκαναν σήμερα οι 320.000 ομολογίες της Lamda Development που εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της έκδοσης την περασμένη εβδομάδα.

Η διοίκηση του Χ.Α. διοργάνωσε ειδική τελετή υποδοχής των νέων ομολογιών, στη διάρκεια της οποίας το παραδοσιακό καμπανάκι έναρξης της συνεδρίασης χτύπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Develompent Οδυσσέας Αθανασίου. Παράλληλα, τη διοίκηση της Lamda Development και τους εκπροσώπους των αναδόχων της έκδοσης καλωσόρισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η συμμετοχή ρεκόρ, περίπου 10.500 Ελλήνων στο κοινό ομολογιακό δάνειο, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πόσο ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το έργο του Ελληνικού. Οι προσδοκίες που πριν λίγα χρόνια φαίνονταν ουτοπικές, αποτελούν πλέον πραγματικότητα. Η πραγματικότητα αυτή έχει χρώμα ελληνικό!».

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιώργος Χαντζηνικολάου υπογράμμισε: «Για μία ακόμα φορά, το Χρηματιστήριο αποδεικνύεται ουσιαστική πηγή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Η σημερινή, είναι μία ακόμα έκδοση που αναδεικνύει τις δυνατότητες της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και την συμβολή της στην ανάπτυξη της χώρας. Προσβλέπουμε σε ακόμα περισσότερες».

Aπό την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου συνεχάρη την ομάδα της Lamda Development για το αποφασιστικό και επιτυχές εγχείρημά της και τόνισε πως «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιθυμεί να βλέπει τις ελληνικές επιχειρήσεις να προχωρούν με δυναμισμό σε επόμενα βήματα. Εμείς, θα παραμείνουμε αρωγοί σε κάθε ανάλογη προσπάθεια καθώς πιστεύουμε στις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων.

Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωράει με μελετημένο σχεδιασμό, μέθοδο και αποφασιστικότητα στα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να συμβάλλουμε στον μέγιστο βαθμό από την πλευρά μας στην αναβάθμιση και λειτουργία της κεφαλαιαγοράς ως μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Συμμετοχή – ρεκόρ ιδιωτών επενδυτών στο ομόλογο

Θυμίζουμε ότι υπήρξε συμμετοχή – ρεκόρ από την πλευρά των επενδυτών, καθώς συμμετείχαν 10.454 επενδυτές, με τη δημόσια προσφορά να καλύπτεται κατά 1,93 φορές, ενώ διατέθηκαν 320.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ εκάστη, με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους 320 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ζητούσε από 270 έως 320 εκατ. ευρώ, όμως οι προσφορές όχι μόνο υπερκέρασαν το ανώτατο όριο αλλά έφτασαν στα 618,3 εκατ. ευρώ, ήτοι συγκεντρώθηκαν προσφορές σχεδόν διπλάσιες από το στόχο. Και μάλιστα, σε μια εποχή δύσκολη, που είχε προηγηθεί ένα άλλο μεγάλο ομόλογο, αυτό της ΓΕΚ Τέρνα που «σήκωσε» από την αγορά 500 εκατ. ευρώ. Η απόδοση ορίστηκε στο 3,40%, ήτοι στο κάτω όριο του περιθωρίου που εξ αρχής είχε οριστεί από τους αναδόχους (μεταξύ 3,40% και 3,80%).

Η τελική κατανομή είχε ως εξής: α) 223.000 Ομολογίες (69,7% επί του συνόλου των ομολογιών που εκδόθηκαν) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές και β) 97.000 Ομολογίες (30,3% επί του συνόλου των ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.

Κύριο χαρακτηριστικό της έκδοσης, ήταν το τεράστιο ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές που έκαναν πολύ μεγάλες προσφορές, ικανές να καλύψουν όλη την έκδοση, καθώς, βλέποντας στο project του Ελληνικού, ένα εγχείρημα Εθνικής σημασίας, έσπευσαν να συμμετάσχουν. Έτσι, δικαιώθηκε και η προσπάθεια της διοίκησης για ένα ομόλογο λαϊκής βάσης και αυξημένης συμμετοχής των απλών, ιδιωτών επενδυτών.

Η διοίκηση ήθελε να δώσει την ευκαιρία και σε Έλληνες και γενικώς εγχώριους μικροεπενδυτές να «ανέβουν» στο… άρμα του μεγάλου project του Ελληνικού, έστω με έμμεσο τρόπο, μέσω του ομολόγου και το πέτυχε, καθώς το ομόλογο της Lamda έχει μια από τις μεγαλύτερες ιστορικά συμμετοχές ιδιωτών επενδυτών.

Η διάρκεια του ομολόγου είναι 7ετής. Η Lamda Development βρίσκεται σε φάση έντονης κινητικότητας καθώς ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες και οι κατεδαφίσεις παλαιών κτηρίων, των οποίων η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου και η 2η έως το τέλος του 2020. Συνολικά, πρόκειται για 970 κτήρια. Εκκρεμεί ασφαλώς η κεντρική απόφαση – κορμός για όλο το έργο, που αφορά την η προσφυγή του ΣτΕ για την προσφυγή της Hard Rock και αναμένεται να εκδοθεί έως το Σεπτέμβριο.