Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ οι τραπεζικές θυρίδες

Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ οι τραπεζικές θυρίδες

Σε τροποποίηση της λειτουργίας του συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών προχωρά με απόφασή του το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας από τις ελεγκτικές υπηρεσίες επικαιροποίηση των στοιχείων και βάζοντας στο στόχαστρο τις τραπεζικές θυρίδες. 

Πλέον, οι τράπεζες υποχρεούνται να παρέχουν ενημέρωση στις φορολογικές αρχές για όλους τους τύπους των τραπεζικών προϊόντων που έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα σε αυτές εφόσον τους ζητείται. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές όταν δέχονται σχετικό αίτημα από αυτές αν ο φορολογούμενος ή επιχείρηση διατηρεί σε αυτές καταθετικούς λογαριασμούς, δανειοδοτικούς ή ακόμα και θυρίδες.  

Ειδικότερα η απόφαση αφορά τους ακόλουθους τύπους προϊόντων που κατέχει:

- Καταθετικός πρώτης ζήτησης
- Καταθετικός προθεσμιακός
- Χορηγητικός
- Επενδυτικός
- Τραπεζική Θυρίδα
- Λογαριασμός Πληρωμών

Στόχος του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ είναι ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας, ο εντοπισμός μαύρου χρήματος, αλλά και οι ταχύτερες και αποτελεσματικότερες κατασχέσεις εναντίον όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. 

Σημειώνεται πως στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ συμπεριλαμβάνεται η αλλαγή του σχετικού νομικού πλαισίου, έτσι ώστε να γίνεται πιο εύκολα το άνοιγμα των τραπεζικών θυρίδων, ειδικά στις περιπτώσεις φορολογικών ελέγχων.