Πάουελ και Λαγκάρντ στηρίζουν τον διοικητή της Fed μετά το επιτιμητικό σχόλιο του Τραμπ

Πάουελ και Λαγκάρντ στηρίζουν τον διοικητή της Fed μετά το επιτιμητικό σχόλιο του Τραμπ

 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επαίνεσαν σήμερα τις ικανότητες του πρόεδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Fed «έχει τρελαθεί» με το να αυξάνει τα επιτόκια.

Μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτή την εβδομάδα μεταξύ του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί, ο διοικητής Μαρκ Κάρνεϋ ρωτήθηκε για τα σχόλια του Τραμπ.

«Μια από τις πολλές ιδιότητες του Τζερόμ Πάουελ είναι πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που πραγματικά καταλαβαίνει τον τρόπο που λειτουργεί το αμερικανικό και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Κάρνεϋ.

«Και αυτό είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για να έχει το σύστημα αυτό, σε μια περίοδο που αλλάζει, κάποιον σε αυτή τη θέση με αυτό το επίπεδο τεχνοκρατικής τεχνογνωσίας», δήλωσε ο Κάρνεϋ.

Καθώς η Wall Street υπέστη χθες τη χειρότερη ημερήσια πτώση της από τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ κατηγόρησε τη Fed ότι κινείται πολύ γρήγορα σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων όταν ο πληθωρισμός είναι ελάχιστος και τα κυβερνητικά στοιχεία καταδεικνύουν μια ισχυρή οικονομία.

«Θεωρώ ότι η Fed κάνει λάθος (...). Θεωρώ ότι η Fed έχει τρελαθεί», δήλωσε ο Τραμπ στην Πενσιλβάνια πριν από πολιτική συγκέντρωση.

Η τελευταία φορά που αύξησε τα επιτόκια η Fed ήταν τον Σεπτέμβριο και άφησε αμετάβλητα τα σχέδιά της να προχωρήσει σε σταθερή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, καθώς προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα έχει τουλάχιστον τρία ακόμα χρόνια οικονομικής ανάπτυξης.

Στις συναντήσεις στο Μπαλί, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «δεν θα συσχέτιζε» τον Τζερόμ Παόυελ με «τρέλα». «Όχι, όχι, ο ίδιος δίνει την εντύπωση, και τα μέλη του συμβουλίου του, ότι είναι εξαιρετικά σοβαροί, σταθεροί και σίγουρα επιθυμούν πολύ να βασίζουν τις αποφάσεις τους σε πραγματικές πληροφορίες και αποφασίζουν να το επικοινωνούν όπως πρέπει», δήλωσε στο CNBC.

Οι Αμερικανοί πρόεδροι σπάνια επέκριναν τη Fed τις τελευταίες δεκαετίες καθώς η ανεξαρτησία της θεωρείτο σημαντική για την οικονομική σταθερότητα. Ο Τραμπ απέχει από την πρακτική αυτή έχει δηλώσει ότι δεν διστάσει να ασκήσει κριτική στο μέλλον εάν η Fed συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Τα αυξανόμενα αμερικανικά επιτόκια είναι ένα βασικός παράγοντας για τις εκροές κεφαλαίων, ασκώντας πιέσεις στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Ωστόσο, ο Λεσέτια Κγκανγιάγκο, διοικητής της South African Reserve Bank που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον Κάρνεϋ, δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές χρειάζεται να έχουν το «περιθώριο να ενεργούν ανεξάρτητα χωρίς πολιτική παρέμβαση».

Οι ετήσιες συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στο Μπαλί, με τη συμμετοχή 19.000 απεσταλμένων και άλλων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων υπουργών, κεντρικών τραπεζιτών και κάποιων ηγετών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ