Στο μικροσκόπιο του EWG αύξηση κατώτατου μισθού και καθυστερήσεις

Στο μικροσκόπιο του EWG αύξηση κατώτατου μισθού και καθυστερήσεις

Στο μικροσκόπιο του EuroWorking Group αναμένεται να βρεθούν σήμερα η απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που έχουν εντοπίσει τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις κατά την απογευματινή συνεδρίαση του EWG σχετικά με το αν η αύξηση του 11% στον κατώτατο μισθό συμβαδίζει με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις τς χώρας.

Επίσης θα τεθεί προς συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ο κατάλογος με τις καθυστερήσεις, αφού οι ελεγκτές των τεχνικών κλιμακίων έχουν διαπιστώσει αναβλητικότητα στην πρόοδο ιδιωτικοποιήσεων, στις τοποθετήσεις ανεξάρτητων «μονίμων» γενικών γραμματέων στο Δημόσιο, αλλά και στην αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. 

Αν και το Eurogroup θα ασχοληθεί επίσημα με το θέμα του χρέους στη συνεδρίαση του Μαρτίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκηθούν πιέσεις στην Αθήνα προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες για υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. 

Σημειώνεται πως οι Θεσμοί θα παρουσιάσουν έκθεση προόδου για την Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνεδρίασης του Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Με βάση την έκθεση αυτή για την Ελλάδα, το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα αποφανθεί εάν πρέπει να της δοθεί η δόση ελάφρυνσης του χρέους, επιστρέφοντας 700-750 εκατ. ευρώ  από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών.