Στο Λονδίνο έμαθαν ότι ο βασιλιάς των παραμυθιών είναι γυμνός

Στο Λονδίνο έμαθαν ότι ο βασιλιάς των παραμυθιών είναι γυμνός

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Υπάρχει ένας βασικός κανόνας που τον γράφουν όλα τα βιβλία οικονομικών.

Ο ένας και μοναδικός τρόπος για να «σβήσεις» ένα μεγάλο Χρέος σε καιρό ειρήνης είναι: Ο ρυθμός ανάπτυξης της Οικονομίας σου να είναι υψηλότερος από το επιτόκιο που πληρώνεις για τα δάνειά σου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτέλους συμφωνούν: Η Ελληνική οικονομία με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα και με το πάθος που αντιστέκεται σε κάθε σοβαρή διαρθρωτική μεταρρύθμιση, δεν μπορεί να τρέχει με ρυθμούς υψηλότερους του 1% ετησίως μακροπρόθεσμα.

Επειδή όμως τα επιτόκια που θα πληρώνει στις αγορές είναι προφανώς υψηλότερα του 1%, το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να «σβήσει» όσο η οικονομία της χώρας δεν «τρέχει» με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι αγορές ξέρουν το «μυστικό»: Η Ελλάδα είναι το επόμενο θύμα τους. Οι αγορές περιμένουν την Ελλάδα με το δάκτυλο στη σκανδάλη μ' έναν μοναδικό στόχο: Να πάρουν την εκδίκησή τους για τη ζημιά που έπαθαν με το «κούρεμα» του 2012.

Γι' αυτό τα golden boys του Λονδίνου με τα οποία συναναστρέφεται εσχάτων ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τους Γάλλους φίλους του στη Rothchild, «ενθαρρύνουν» την Ελλάδα να «δοκιμάσει τις δυνάμεις» της στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

H συνήθως αισιόδοξη και φιλική προς την κυβέρνηση Τσίπρα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες -αφού υπογράφηκε η συμφωνία του Eurogroup- αποκάλυψε την αλήθεια:

Για την περίοδο από το 2022 μέχρι και το 2060, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας δεν θα ξεπεράσει το 1%. Στην προηγούμενη έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θέσει στόχο το 1,5% για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Χθες λοιπόν δικαιώθηκαν οι «συντηρητικές» προβλέψεις του Πόουλ Τόμσεν και του ΔΝΤ που ξεκινώντας από το δημογραφικό και καταλήγοντας στην εγγενή αντίδραση της κοινωνίας σε κάθε εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση κατέληξε από καιρό στο ίδιο συμπέρασμα: Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να τρέχει βήματα σημειωτόν ενώ η οικονομία της χρειάζεται άλματα

Στο Λονδίνο σήμερα, τα κυβερνητικά στελέχη, μαζί με το επιτελείο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, προσπαθούν να εκμαιεύσουν μια «θεαματική» αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας της χώρας από τη Moody's για να δρομολογήσουν μια... υποψία εξόδου στις αγορές. 

Οι προσεκτικοί αναλυτές. οι επαγγελματίες των αγορών συμβουλεύουν την ελληνική κυβέρνηση να μην παρασυρθεί από τον ενθουσιασμό των τελευταίων ημερών, να δοκιμάσει - μετά τις 15 Ιουλίου - μια μικρή έκδοση ενός 3ετούς ομολόγου, μόνο και μόνο για να διαφημιστεί η «έξοδος στις αγορές». 

Τα κυβερνητικά στελέχη ωστόσο έχουν στο μυαλό τους μεγαλεπήβολα σχέδια με την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου που να πιστοποιεί πανηγυρικά την «επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα των αγορών». 

Οι διεθνείς οίκοι συμβουλεύουν την κυβέρνηση να περιμένει πρώτα την επιτυχή ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, να περάσει η αργία της 4ης Ιουλίου στην αμερικανική αγορά, να περάσει και η κρίσιμη «μέρα των δασμών» στις 5 Ιουλίου (υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι στον εμπορικό πόλεμο με τους δασμούς στα προϊόντα ΗΠΑ - Κίνας και Ευρώπης θα δοθεί τελικά μια νέα δίμηνη παράταση) και κατόπιν να δοκιμάσει η Ελλάδα τα νερά των αγορών, περί τα μέσα Ιουλίου.

Θα πρέπει φυσικά να προηγηθεί τουλάχιστον μια μικρή αναβάθμιση από τη Moody's (τα κυβερνητικά στελέχη την αναμένουν εντός των ημερών) και κάποιες ευνοϊκές δηλώσεις προθέσεων αναβάθμισης από FITCH και Standard & Poors...

Οι αγορές άνοιξαν την αγκαλιά τους και περιμένουν…