Στο limit down και σε νέα χαμηλά 7ετίας η MLS

Στο limit down και σε νέα χαμηλά 7ετίας η MLS

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πολύ έντονος προβληματισμός επικρατεί στην αγορά λόγω της μεγάλης πτώσης της μετοχής της MLS όλο το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωνα τη σημερινή συνεδρίαση που ο τίτλος έχει «κλειδώσει» το limit down και στο -29,83%.

Διακινώντας όγκο 128.199 τεμαχίων η μετοχή (με 68 χιλ. τεμάχια ανεκτέλεστο) έχει πέσει στα 2,07 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Οκτωβρίου 2012, που σημαίνει ότι ο τίτλος έχει κατέλθει σε χαμηλά 7ετίας! Παράλληλα, η κεφαλαιοποίηση έχει πέσει στα 25,7 εκατ. ευρώ!

Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης η μετοχή υποχώρησε κατά 4,26%, την Τρίτη υποχώρησε κατά 15,04% (έφτασε έως το -20%), ενώ τη Δευτέρα είχε πτώση 9,34%. Στις 15 συνεδριάσεις από τις 18 Σεπτεμβρίου έχει μόλις τρία θετικά κλεισίματα, έχοντας χάσει περί του 70% της αξίας της!

Η εταιρεία MLS συμμετείχε στο χθεσινό 2ο road show για την παρουσίαση των small caps του Χ.Α. όπου είχε συναντήσεις με Έλληνες και ξένους αναλυτές και διαχειριστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που προβλημάτισε αναλυτές και διαχειριστές είναι η απάντηση της διοίκησης ότι – τουλάχιστον έως τώρα – οι πωλήσεις της Πλατφόρμαw Αναγνώρισης Φωνής και Τεχνητής Νοημοσύνης (MAIC) είναι πολύ κατώτερες του αναμενόμενου, καθώς διαμορφώνονται στα 1.000 περίπου τεμάχια το μήνα, έναντι προβλέψεων για 4-5 χιλιάδες.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι η ναυαρχίδα και το κεντρικό ατού της εταιρείας την τελευταία διετία, έχοντας ποντάρει πάρα πολλά σ' αυτό το project, για το οποίο έχει επενδύσει περίπου 10 εκατ. ευρώ και εκατ. ώρες έρευνας και δοκιμών. Άλλωστε, πρόκειται για πρωτοποριακό και καινοτόμο προϊόν με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην Ευρώπη, με την εταιρεία να προσπαθεί να ανοιχτεί σε νέες αγορές, καθώς η ελληνική αγορά είναι μικρή και έχει «ταβάνι».

Από εκεί και πέρα, η… βιαιότητα της πτώσης – σύμφωνα με κύκλους της αγοράς - ίσως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από την κακή πορεία πωλήσεων του MAIC, καθώς αυτές μπορεί να «σηκωθούν» μελλοντικά. Το ερώτημα είναι ποιοι πουλάνε με τέτοια αποφασιστικότητα και γιατί.

Σημειώνεται πως την περασμένη Τρίτη, με αφορμή το «άδειασμα» της μετοχής έως 20%, η εταιρεία έβγαλε ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων σημείωνε πως «δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό γεγονός που να δικαιολογεί την πτώση της μετοχής και των Ομολόγων, ενώ η εταιρεία σκοπεύει να αποπληρώσει το ομόλογο λήξεως 11-7-2020 στην εν λόγω ημερομηνία».

Επίσης τόνιζε πως η MLS έχει ολοκληρώσει το επενδυτικό της πλάνο σχετικά με τη νέα Πλατφόρμα Αναγνώρισης Φωνής και Τεχνητής Νοημοσύνης και πλέον υλοποιείται η επέκταση σε νέες αγορές. Έτσι θα επανέλθουν σταδιακά οι επενδυτικές δαπάνες στα συνήθη για την εταιρεία επίπεδα. Σύμφωνα με έρευνες τα Smart Speakers/Smart Displays θα ξεπεράσουν σε πωλήσεις τα Tablets το 2021».

Στην ανακοίνωση επισημαίνονταν επίσης πως «η εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη σε πέντε αγορές (Ελλάδα, Κύπρος, Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία) από τις οποίες τα έσοδα αυξάνονται σταδιακά, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την είσοδο σε επιπλέον δύο αγορές. αγορές. Στην ελληνική αγορά η εταιρία διεύρυνε το μερίδιο της στην αγορά των Tablets (η οποία αγορά έχει πτωτικές».

Θυμίζουμε πως τα αποτελέσματα εξαμήνου 2019 έδειξαν σταθερές τις πωλήσεις στα 10,65 εκατ. ευρώ (έναντι 10,54 εκατ. πέρυσι), ενώ τα καθαρά κέρδη κατήλθαν στα 821 χιλ. ευρώ από 1,48 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018. Τα ίδια κεφάλαια ήταν στα 26,8 εκατ. ευρώ με συνολικές υποχρεώσεις 31,5 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 2,4 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο 2019.