Στο γήπεδο της Deutsche Telekom η μπάλα για το 5% του ΟΤΕ

Στο γήπεδο της Deutsche Telekom η μπάλα για το 5% του ΟΤΕ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Τον πρώτο λόγο στη διαδικασία πώλησης του 5% του ΟΤΕ έχει πλέον η Deutsche Telekom. Στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τον οποίο η καταληκτική προθεσμία εξέπνευσε χθες ουδείς ενδιαφερόμενος κατέβαλε προσφορά.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο θα απευθυνθεί σήμερα έπειτα από συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου στην Deutsche Telecom, ρωτώντας την κατά πόσο επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμα προτίμησης το οποίο έχει βάσει της συμφωνίας μετόχων για την απόκτηση επιπλέον πακέτου του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ.

Η γερμανική εταιρεία διαθέτει προθεσμία 30 εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που ενημερωθεί εγγράφως για το εάν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμά της για την απόκτηση από την ίδια (ή από μέλος του ομίλου DT) του 5% του ΟΤΕ.

Αν ο γερμανικός όμιλος δεν ασκήσει το δικαίωμά πρώτης προτίμησης, το Ταμείο απελευθερώνεται από τους σχετικούς περιορισμούς της συμφωνίας μετόχων για το πωλούμενο ποσοστό.

Το τίμημα προκύπτει από τη μεσοσταθμική τιμή κλεισίματος της μετοχής του ΟΤΕ στο ΧΑ τις τελευταίες 20 ημέρες, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία των μετόχων. Αν και προφανώς δεν είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση από το χθεσινό κλείσιμο του ΧΑ, το προς πώληση 5% αποτιμώνταν σε περίπου 275 εκατομμύρια.

Σήμερα η Deutsche Telecom ελέγχει το 40% του ΟΤΕ. Η διάθεση του 5% των μετοχών της εταιρείας θα μειώσει τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο 5%, εκ των οποίων το 1% θα ανήκει άμεσα σε αυτό και το 4% έμμεσα μέσω του ΙΚΑ.