Στο EWG σήμερα το προεκλογικό πακέτο παροχών της κυβέρνησης

Στο EWG σήμερα το προεκλογικό πακέτο παροχών της κυβέρνησης

Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων του 2019, το οποίο ξεκινά με την πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας δεν θα είναι πλέον στο αισιόδοξο +2,5% αλλά στο... προεκλογικό +2,3%, θα παρουσιάσει σήμερα στο EuroWorking Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. 

Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων προβλέπει αναιμική ανάπτυξη 2,3%, έναντι του αρχικού 2,5%, για τα έτη 2019 και 2020, αλλά και υπερπλεονάσματα της τάξεως του 4,1%, που προϊδεάζουν για παροχές, ενώ αναφέρεται ότι «δημιουργείται επαρκής δημοσιονομικός χώρος για «αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής».

Στο EWG θα τεθούν επί τάπητος τα σχέδια της κυβέρνησης για παροχές, ενώ ισχυρές επιφυλάξεις έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς θεωρεί πως τα υπερπλεονάσματα επιτυγχάνονται συστηματικά σε μεγάλο βαθμό μέσω της περικοπής των δημόσιων επενδύσεων.

Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα στις 6, 7 και 8 Μαΐου, στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που θα ολοκληρωθεί με τη δημοσίευση της σχετικής έκθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 5 Ιουνίου. 

Το δεύτερο θέμα είναι η πορεία οριστικοποίησης των ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις σε εφορία και ταμεία. Και σε αυτό, οι θεσμοί έχουν εκφράσει αντιρρήσεις οι οποίες θα επιλυθούν σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, με την έλευση των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος, στο EWG θα τεθεί και το αίτημα που υποβλήθηκε μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους της οφειλής της Ελλάδας στο ΔΝΤ προς τον ESM. 

Διαβάστε ακόμα: 

- Οι Έλληνες ανησυχούν, ο Τσακαλώτος βλέπει την οικονομία «θωρακισμένη»