Σε χαμηλό 20μήνου ο PMI μεταποίησης στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Σε χαμηλό 20μήνου ο PMI μεταποίησης στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017 υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ελλάδα τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index® – PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 52.4 μονάδες τον Ιούνιο, τιμή χαμηλότερη από τις 54.2 μονάδες του Μαΐου.

Ο κύριος δείκτης υπέδειξε μέτριο ρυθμό βελτίωσης της υγείας του ελληνικού τομέα μεταποίησης, τον βραδύτερο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2017. Η πρόσφατη τιμή επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο συνεχούς ανάπτυξης σε 25 συνεχείς μήνες. Ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών τον Ιούνιο επηρέασε αρνητικά τον κύριο δείκτη PMI.

Ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών τον Ιούνιο επηρέασε αρνητικά τον κύριο δείκτη PMI. Ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε αισθητά από την πρόσφατη υψηλή τιμή του Απριλίου, ενώ ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2017. Παρότι ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι η αύξηση ήταν αποτέλεσμα της απόκτησης νέων πελατών, άλλες κατέγραψαν ασθενέστερες συνθήκες ζήτησης σε σύγκριση με το πρώτο διάστημα του έτους.

Η παραγωγή αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό τον Ιούνιο, ο οποίος ήταν, ωστόσο, ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2018. Εντούτοις, η αύξηση ήταν ταχύτερη σε σύγκριση με την τάση στην ιστορία της έρευνας και λίγο χαμηλότερη από τον μέσο όρο που σημειώθηκε το 2018. Μέλη του πάνελ συνέδεσαν την ανοδική πορεία με τη συνεχιζόμενη αύξηση του όγκου νέων παραγγελιών.

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες αύξησαν το εργατικό δυναμικό τους με βραδύτερο ρυθμό τον Ιούνιο, ανταποκρινόμενες στις συνθήκες χαμηλότερης ζήτησης. Παρ'' όλ' αυτά, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν σταθερός στο πλαίσιο της ιστορίας της έρευνας.

Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες κατασκευαστές ανέφεραν ότι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός οδήγησε σε μειώσεις τιμών και άλλες δραστηριότητες προώθησης. Οι τιμές εισροών τις οποίες κατέβαλαν οι παραγωγοί αγαθών αυξήθηκαν με μέτριο μόλις ρυθμό, καθώς ο πληθωρισμός εξασθένησε στον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2016. Η αγοραστική δραστηριότητα συνέχισε να αυξάνεται σταθερά τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό 14 μηνών.

Σύμφωνα με τη Markit τα στοιχεία της έρευνας του Ιουνίου υπογράμμισαν, ωστόσο, ως κύρια αιτία ανησυχίας το κατά πόσο η αυξημένη ζήτηση των πελατών θα έχει μεγάλη διάρκεια. Οι νέες εργασίες και οι εξαγωγές αυξήθηκαν με μέτριους ρυθμούς, ενώ οι συνέπειες της υποχώρησης της ζήτησης από το εξωτερικό άρχισαν να είναι εμφανείς στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα. Η καθοδική πίεση που ασκείται στην ανάπτυξη αναμένεται να παρεμποδίσει την άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής κατά τους επόμενους μήνες, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της IHS Markit, αναμένεται ετήσια αύξηση 2,7% για το 2019.