Στο α' εξάμηνο του 2020 η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Στο α' εξάμηνο του 2020 η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Εντός του πρώτου εξαμήνου 2020 θα πραγματοποιηθεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους θεσμούς.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεσμεύεται για διεύρυνση της  η φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, κάτι που θα επιτευχθεί μέσω της ένταξης περίπου 7.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Ωστόσο, ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί μία από τις διατάξεις που θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια «διακινδυνεύει να αυξήσει το μερίδιο της μαύρης οικονομίας και τίθεται υπό διερεύνηση σε σχέση με τη συμβατότητά του με το κοινοτικό δίκαιο».

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στοχεύει αφενός στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών αξιών ωστόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Μάλιστα σχετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι  συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως τα  Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι, και η Ευελπίδων.  Αυξήσεις αναμένονται και αρκετά προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα.  Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές αναπροσαρμογές  αναμένονται και σε πολλές από τις  4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και στα ακριβότερα προάστια της Αττικής. Στο Παλαιό Ψυχικό, παρά τη μείωση που έγινε, η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30%, στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5%. Η εικόνα αυτή αποτυπώνει την πτώση των αξιών στις συγκεκριμένες περιοχές, ακριβώς ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησής τους και ασφαλώς και των υπόλοιπων παραγόντων που έπληξαν την αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας (ύφεση στην οικονομία, υψηλή ανεργία, έλλειψη χρηματοδότησης και μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. 

Σε ότι αφορά την διεύρυνση της φορολογικής βάσης η κυβέρνηση σχεδιάζει την ένταξη 7.000 περιοχών  στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας κάτι που υπολογίζεται να αποφέρει έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι βίλα 550 τ.μ. στη Μύκονο πωλείται 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 1.010 ευρώ ετησίως. 

Με τις αλλαγές που προωθεί το οικονομικό επιτελείο στοχεύει:

• Στην επέκταση της κάλυψης των ζωνών του συστήματος προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εντός σχεδίου, για να μην υπάρχουν κενά.

• Στη δικαιότερη αντιμετώπιση των ακινήτων που βρίσκονται, σε όλη την επικράτεια, εκτός σχεδίου.

• Στην προώθηση όλων των αναγκαίων νομοθετικών αλλαγών και διατάξεων, ώστε να καταστεί το περιβάλλον της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας οικονομικά πιο αποτελεσματικό και, κυρίως, κοινωνικά πιο δίκαιο.