Στο Eurogroup κρίνεται η αξιοπιστία της Ελλάδας

Στο Eurogroup κρίνεται η αξιοπιστία της Ελλάδας

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Τα λοξά θυμωμένα βλέμματα των ομολόγων του θα κληθεί να αντιμετωπίσει αύριο, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης βρίσκονται ήδη μεταφρασμένες στα γραφεία του κάθε Υπουργού Οικονομικών, μαζί με τα πρώτα συμπεράσματα της Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας μετά την σύντομη επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα που επισήμως θα δημοσιοποιηθούν μια βδομάδα μετά τις Ευρω-κάλπες.

Η «προειδοποίηση» του Ευρωπαίου αξιωματούχου που παραδοσιακά ενημερώνει τους δημοσιογράφους ότι ενδεχομένως «κάποια εθνικά κοινοβούλια» να μην εγκρίνουν την μερική πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ήταν απλώς μια τροχιοδεικτική βολή για τα όσα θα ακολουθήσουν αμέσως μετά τις εκλογές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα δηλώσει με σαφήνεια στη συνεδρίαση του Eurogroup ότι η κυβέρνηση «δεν έχει πρόθεση να πάρει μονομερείς αποφάσεις και ότι όλα τα μέτρα θα συζητηθούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, του ESM και της ΕΚΤ μέσα στο πλαίσιο των συμφωνιών του Ιουνίου 2018».

Με απλά λόγια, ανεξάρτητα με το τι λέει δημοσίως η Κυβέρνηση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα διαβεβαιώσει τους ομολόγους του ότι «η δέσμευση των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι και το 2022, ισχύει στο ακέραιο…» 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα στο Παρίσι και οι Υπουργοί Οικονομικών αύριο στις Βρυξέλλες ουδεμία πρόθεση έχουν να ανοίξουν συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού δημοσίου χρέους. 

Στο Eurogroup ωστόσο θα τεθεί θέμα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» και ευστάθειας των τραπεζών μετά το μπαράζ ρυθμίσεων που έχουν εξαγγελθεί ενώ για τα δημοσιονομικά όλοι θα θελήσουν να μάθουν πως θα διαχειριστεί η κυβέρνηση τις επικείμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων…

Προφανώς αποφάσεις για την Ελλάδα δεν πρόκειται να ληφθούν σήμερα στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Θα μετατεθούν για την αμέσως μετά τις ευρωεκλογές περίοδο, με βάση τις νέες πολιτικές ισορροπίες που θα έχουν διαμορφωθεί….