Νέα εποχή για το Υγεία – Μεταβιβάστηκε στο CVC Capital, έναντι 204,4 εκατ. ευρώ

Νέα εποχή για το Υγεία – Μεταβιβάστηκε στο CVC Capital, έναντι 204,4 εκατ. ευρώ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Νέα εποχή διαμορφώνεται για τον κλάδο της Υγείας, καθώς σήμερα το μεγαλύτερο ιδιωτικό θεραπευτήριο στη χώρα, το Υγεία, πέρασε επίσημα στην Hellenic Healthcare, εταιρεία συμφερόντων της CVC Capital Partners, «σφραγίζοντας» τη συμφωνία που είχε επέλθει από το περασμένο καλοκαίρι.

Σήμερα, μέσω του Χ.Α. μεταβιβάστηκαν 215.189.466 μετοχές του Υγεία που αντιστοιχούν στο 70,38% του μετοχικού του κεφαλαίου έναντι 0,95 ευρώ ανά μετοχή, με την αξία της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 204,4 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη εξέλιξη που έχει γίνει στον κλάδο εδώ και πολλά χρόνια, ο οποίος πλέον μπαίνει σε μια νέα εποχή. Και τούτο διότι πλέον το CVC Capital Partners γίνεται κυρίαρχος «παίκτης», έχοντας κάνει δυναμική είσοδο στην εγχώρια αγορά, μέσω της εξαγοράς των νοσοκομείων Metropolitan, Ιασώ General και τώρα του Υγεία που έχει υπό την σκέπη του τα νοσοκομεία Υγεία και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ δυναμικότητας 1261 κλινών.

Το CVC Capital Partners είναι ένας από τους ισχυρότερους επενδυτικούς οργανισμούς στον κόσμο, έχοντας υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 80 δισ. δολάρια, παρουσία σε τρεις ηπείρους και 23 χώρες, αλλά και σημαντική εξειδίκευση στον κλάδο νοσοκομείων, ειδικά σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Με αυτό τον τρόπο, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση αναδιάρθρωσης του κλάδου της ιδιωτικής υγείας με το CVC να αναδεικνύεται σε απόλυτο κυρίαρχο καθώς θα έχει υπό τον έλεγχο του το υψηλότερο μερίδιο στον κλάδο και θα πραγματοποιεί έσοδα άνω των 330 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι το CVC Capital Partners ανέβασε την αρχική του πρόταση που ήταν στα 0,92 στα 0,95 ευρώ πλέον, «ακυρώνοντας» κατ' ουσία το επιχειρούμενο ντεμαράζ της πλευράς της Γ. Αποστολόπουλος, που την 1η Ιουλίου κατέθεσε επίσης πρόταση στα 0,95 ευρώ.

Ο όμιλος MIG, μαζί με τους συμβούλους, επέλεξε τα χρηματοοικονομικά και επιχειρησιακά εχέγγυα του CVC CapitalParnters, το οποίο άλλωστε είχε κάνει δεσμευτική πρόταση, εν αντιθέσει με την Γ. Αποστολόπουλος που επανήλθε μόλις πρόσφατα, κάνοντας μη δεσμευτική πρόταση.

Όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, ο χώρος της ιδιωτικής νοσοκομειακής περίθαλψης αποδεικνύεται σε… Ελνοράντο για πολλά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, που πλέον εδώ και καιρό στρέφονται σε επιλογές της πραγματικής οικονομίας και σε κλάδους που έχουν ισχυρό μέλλον.

Το οικονομικό εκτόπισμα του Υγεία

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Υγεία αυξήθηκαν κατά 10% το 2017, στα 33,5 εκατ. ευρώ, ενώ βάσει της πρότασης το θεραπευτήριο αποτιμάται πάνω από 290 εκατ. ευρώ, δηλαδή η αποτίμηση είναι 8,8 φορές υψηλότερη από τη λειτουργική κερδοφορία.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους κατέγραψαν ισχυρή άνοδο 131,4% και διαμορφώθηκαν στα 9,7 εκατ. ευρώ έναντι 4,2 εκατ. ευρώ το 2016. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν στα 206 εκατ. ευρώ, σχεδόν ίδιες με τη χρήση του 2016.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων και φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση και ανήλθαν σε 19 εκατ. ευρώ έναντι 15,4 εκατ. ευρώ το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η μετοχή του Υγεία έκλεισε στα 0,8560 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου να διαμορφώνεται στα 261,7 εκατ. ευρώ.