Στο 57,4 ο δείκτης PMI τον Αύγουστο, σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης η ευρωζώνη

Στο 57,4 ο δείκτης PMI τον Αύγουστο, σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης η ευρωζώνη

Στο 57,4 διαμορφώθηκε τελικώς τον Αύγουστο ο δείκτης PMI IHS της Markit για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, έναντι 56,6 τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξη ετών, το οποίο καταγράφηκε και τον Ιούνιο, αποδεικνύοντας ότι η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης παραμένει εδώ και 50 μήνες πάνω από το 50, που αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» ανάμεσα στην ανάπτυξη και την ύφεση. 

Βασικός υπεύθυνος για την άνοδο του PMI είναι τόσο η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης όσο και η ενίσχυση των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό. Τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν Αυστρία, Ολλανδία και Γερμανία, με τους δείκτες PMI να διαμορφώνονται στο 61,1, 59,7 και 59,3 αντιστοίχως. Μάλιστα, για τις δύο πρώτες η επίδοση αυτή είναι η καλύτερη των τελευταίων 6,5 ετών, ενώ για τη Γερμανία των τελευταίων δύο.

Πολύ καλή επίδοση κατέγραψαν ακόμη η Ιταλία και η Γαλλία, δύο χώρες που έχουν προβληματίσει σημαντικά με τις επιδόσεις τους το περασμένο διάστημα. Ο δείκτης διαμορφώθηκε εκεί στο 56,3 και 55,8 αντιστοίχως, καταγράφοντας επίσης ρεκόρ 6,5 ετών.

Ειδικά για την Ιταλία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο PMI εμφανίστηκε πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών (προέβλεπαν 55,3 έναντι 55,1 τον Ιούλιο), γεγονός που ενισχύει την αισιοδοξία που δημιούργησαν τα στοιχεία για την οικονομική εμπιστοσύνη -στο υψηλότερο της δεκαετίας τον Αύγουστο- και την υποχώρηση της ανεργίας.

Αντιθέτως, το «παιδί-θαύμα» της ευρωζώνης, η Ισπανία, εμφάνισε στοιχεία «λαχανιάσματος» τον Αύγουστο, με τον PMI να διαμορφώνεται στο 52,4, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών.